08/04/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

Atilla Dorsay’ın “A Fantastic Woman” ve Wachowski kardeşler hakkında yaptığı transfobik yorumlar Kutsal Motor’un Birahane programına konu oldu.

Atilla Dorsay’ın transfobik yorumları Birahane’de konuşuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Atilla Dorsay’ın “A Fantastic Woman” ve Wachowski kardeşler hakkında yaptığı transfobik yorumlar Kutsal Motor’un Birahane programına konu oldu.

YouTube’da “Kutsal Motor” kanalının Aralık ayından beri yayınlanan programı Birahane’de Zeynep Ocak, Hasan Cömert, Kaan Karsan ve Utku Ögetürk’ün Türkiye ve dünyada sinema gündemini yorumluyor. İlk on bölümü “Kıraathane” adıyla yayınlanan program, biri özel bölüm olmak üzere altı bölümdür “Birahane” adıyla devam ediyor.

Birahane’nin dün (7 Nisan) yayınlanan ve Nilperi Şahinkaya’nın konuk olduğu bölümünün gündemleri; tiyatrocuların Cumhurbaşkanlığı için çekilen Dünya Tiyatrolar Günü videosunda habersiz yer almaları, Erkan Petekkaya ve alkol, Behzat Ç.’nin Blu TV’de yeni bir sezonla dönme ihtimali, Matrix’in yirminci yılı, Atilla Dorsay’ın Emek Sineması sürecinde kendini Jül Sezar gibi hissettiğini söylemesi ve Sel Yayıncılık oldu.

Atilla Dorsay’ın verdiği bir röportajda, Emek Sineması’nın yıkılıp yeniden yapılması sürecinde gösterdiği tavrı eleştirenleri şaşkınlıkla karşıladığını belirtip “Kendimi gerçekten de bir Shakespeare kahramanı gibi hissettim: İhanete uğramış, bıçaklanan bir Jül Sezar gibi...” demesi gündemi konuşulduktan sonra Dorsay’ın son yıllarda sinema yazılarındaki homofobik, transfobik ve cinsiyetçi tavrı Birahane’ye konu oldu

Hasan Cömert, Dorsay'ın kendisini “İhanete uğrayan Jül Sezar’a” benzetmesi üzerine “Şu anda okuyoruz yazdıklarını, açık bir şekilde homofobik ve cinsiyetçi olduğunu görüyoruz. Şunu anlamıyor: Eskiden yaptığı şeyler yüzünden ne yapacağız? Hep saygı mı göstereceğiz? Sen homofobik ve cinsiyetçi dili besleyen birisin. Beni ilgilendirmiyor senin geçmişte ne yaptığın, saygı böyle bir şey değil. Saygı seni ömrün boyu yaptığın şeyler yüzünden muaf tutacak bir şey değil” dedi.

Kaan Karsan ise “Kendini entelektüel olarak tanımlayan birinin bunu sürdürebilmek için kendini güncellemesi gerekiyor. Sinema çok kaygan bir zemin, her yıl takipte kalmalısın. Neler yazılıyor, bunları okumalısın” dedi. Zeynep Ocak ise “Her yıl takipte kalmalısın, izlediğin filmler, okuduğun yazılar neyse sana da bir şey katmalı. Tutup da ‘A Fantastic Woman’a kadınımsı mı dedi ne dedi? Korkunç bir yorum yaptı” diyerek destekledi. Hasan Cömert’in “Wachowskiler için söyledikleri peki?” demesi üzerine Utku Ögetürk “Cinsiyet değiştirdikleri için akıllarını kaybettiklerini iddia ediyor” diyerek Dorsay'sın Wachowski kardeşler hakkındaki transfobik yorumunu paylaştı. Kaan Karsan’ın “‘Filmleri çok kötü acaba cinsiyet değiştirdikleri için mi’ gibi yorumlar yapmıştı” demesi üzerine Zeynep Ocak “İnanılır gibi değil” yorumunu yaptı.

Dorsay ve “Girl” filmi için transfobik yorumları

Atilla Dorsay, geride bıraktığımız Ocak ayında Lukas Duhont’un “Girl” filmi hakkında da “Erkek bedenine hapsolmuş kız olmanın ızdırabı”, “kız gibi dursa da aslında bir erkek bedenine sahiptir: Adaleli üçgen vücudu ve de erkeklik organıyla” gibi transfobik yorumlarda bulunmuştu.

İlgili yazılar

Dorsay ya da Türkçesi sinema yazarı olamamanın zorlukları

Marina seyirciyi kendi transfobisi ile yüzleştiriyor

Hormonlu Domates Basın Ödülü Atilla Dorsay’a

Atilla Dorsay, T24, SİYAD ve her şeye rağmen Lara’nın mücadelesi


Etiketler: medya
nefret