06/02/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Av. Efkan Bolaç, Barbaros Şansal hakkındaki iddianamenin reddedilmesini KaosGL.org’a değerlendirdi

Av. Bolaç: Barbaros’un yaşadıkları en baştan itibaren hukuk dışı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Av. Efkan Bolaç, Barbaros Şansal hakkındaki iddianamenin reddedilmesini KaosGL.org’a değerlendirdi: En baştan itibaren bütün sürecin hukuk dışı olduğunu söylüyoruz. Mahkeme de iddianameyi reddederek bunu onaylamış oldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle hakkında soruşturma başlatılarak tutuklanan eşcinsel modacı Barbaros Şansal hakkında düzenlediği iddianameyi, İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi kesin ve inandırıcı delil yok gerekçesiyle reddetti.

Mahkemenin kararını Şansal’ın avukatı Efkan Bolaç’a sorduk. Hem kararı hem de tutuklanma sürecini KaosGL.org’a değerlendiren Bolaç, “Şu anda Barbaros Şansal’ın tutukluluk süreci devam ediyor. Mahkeme iddianameyi reddederken esasa girmedi ve tutukluluk durumu incelenmedi. Önümüzdeki günlerde esasla ilgili karar da verilecek ve tutukluluk durumu incelenecek. Tahliye bekliyoruz” dedi.

Önümüzdeki günlerde tahliye kararı çıkabilir

Şansal’ın bu hafta içinde tahliye edilebileceğini söyleyen Bolaç iddianamenin reddedilmesini ise şöyle değerlendirdi:

“Bu iddianamenin reddedilmesi bende ‘İstanbul’da hakimler de varmış’ izlenimi yarattı. En baştan beri ortada delil yok. Suçlamayla ilgili ortaya konulan deliller eşleşmiyor. Mahkeme de iddianameyi reddederken bunu ortaya koydu. Suç teşkil ettiği söylenen tweet İstanbul’dan atılmış görünüyor. Şansal o sırada Kıbrıs’ta. Bu nasıl mümkün oluyor? Şansal da suç teşkil eden tweet’i atmadığını söylüyor zaten. Şansal’ın attığına ilişkin rapor yok. Mahkeme de bu sebeple iddianameyi açacak derecede kanıt olmadığına karar verdi. Savcılık iddianameyi değiştirmeden mahkemeye aynı şekilde gönderirse, mahkeme dosyayı esastan incelemek durumunda.”

Bolaç, Savcılığın TCK 301, “Türklüğü aşağılamak” maddesinden soruşturma açabilmek için Adalet Bakanlığı’ndan izin talep ettiğini de söyledi. Bolaç bu iznin Şansal’ın paylaştığı videoya ilişkin olduğunu belirtti.

“Bütün süreç hukuk dışı”

“Barbaros’un durumu ve morali iyi ancak uzun tutukluluk eziyet haline gelmeye başlar” diyen Bolaç, Şansal’ın tutuklanma sürecini de şu sözlerle eleştirdi:

“En baştan itibaren Kuzey Kıbrıs’tan sınırdışı edilme kararı da dahil alınan kararların hukuk dışı olduğunu birçok kez dile getirdik. Kıbrıs tarafında da bu konuya ilişkin başvuru devam ediyor. Barbaros’un Türkiye’de, ‘arındırılmış bir bölgede’, havalimanında linççi bir güruhun önüne atılması, linçe kalkışılması, onun attığına ilişkin ortada bir delil yokken hatta tüm veriler aksini ispat ederken ‘atmadım’ dediği bir tweet’ten dolayı sorguya alınması, tutuklanması hukuki güvenliğin yok olduğunu gösteriyor. Adresi, yeri yurdu belli bir kişinin tutuklanması hukuk dışıdır. Bunu da birçok kez dile getirdik ancak Savcılık bizim gibi düşünmedi ve iddianame hazırladı. Mahkemenin iddianameyi iade gerekçesi aslında bizim en baştan beri söylediklerimizin aynısı.”

İlgili haber:

Barbaros Şansal hakkındaki iddianame reddedildi


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam