06/01/2022 | Yazar: Kaos GL

Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi kurucularından Av. Öykü Didem Aydın, Anayasa Mahkemesi üyeliği için aday adayı oldu.

Av. Öykü Didem Aydın, AYM üyeliği aday adayı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Anayasa Mahkemesi üyeliği için aday adayı listesi açıklandı. Aday adayları arasında Av. Öykü Didem Aydın da yer alıyor.

Aydın, Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi kurucularından. ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü davasının da avukatlığını üstlenen Aydın, özellikle Anayasa ve temel haklar hukuku alanlarında çalışıyor.

Forstater kararını çevirdi

Kitap Çevirmenleri Birliği’nin kurucu üyesi olan Av. Aydın, KaosGL.org için Londra İş Mahkemesi’nin Forstater kararını çevirdi ve değerlendirdi: Trans Kadınlar Kadındır… Trans Erkekler Erkektir… Cinsiyet Doğumda Çıplak Gözle Görülenden Çok Daha Karmaşık Bir Şeydir: Londra İş Mahkemesi’nin Forstater Kararı Ve Trans Dışlayıcı “Feminizm”: Bir Değerlendirme ve Karar Çevirisi

Baroda “bizler” varız, bunu gösterdik

Aydın, Av. Evrim Demirtaş’ın KaosGL.org için hazırladığı “Adaletin Bu mu Dünya” söyleşileri kapsamında LGBTİ+ avukatların sorunlarını şöyle anlatmıştı:

“LGBTİQ+ ayrımcılığının önlenmesine ilişkin kuralların avukatlık mesleki mevzuatına da girmesi gerektiği kanısındayım. Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi bakımından farklılaşan meslektaşlarımıza güvence verecek yasal ve yönetsel adımlar atılmalı. Staj eğitiminde LGBTİQ+’nın ders olması bir kere şart. Barolar kapsamlı olarak konuyu çeşitli temel merkezlerin, örneğin CMK merkezlerinin eğitimlerinde ders başlığı yapmalılar. Görünür LGBTİQ+ avukatların toplantılarla deneyimlerini ve yaşadıklarını paylaştığı toplantılar artmalı. En başta sadece Ankara, İzmir, Diyarbakır değil, tüm barolarda LGBTİQ+ Hakları Merkezleri ve Komisyonları olmalı ve bunlar gerekirse ulusal düzeyde de toplanmalı, yasal girişim ve reform etkinlikleri düzenlemeli. LGBTİQ+ konusunda dil de son derece önemli. Eril dili kadınlar sorgulamaya başladılar, meslekte heteronormatif, cisnormatif dili de biz sorgulamaya başlamalıyız. LGBTİQ+ meslek insanlarının, ofislerde, kamu ve özel kuruluşlarda yaşadıkları sorunlarda başvurabilecekleri birimlerdir de aslında Merkezimiz gibi merkezler. LGBTİQ+ avukat haklarında da girişimlerimiz artmalı. Biz öznelere, yani vatandaşa destek veriyoruz diyoruz ama biz birbirimize de destek veriyoruz özünde. Baroda “bizler” varız, bunu gösterdik.  Ankara Barosu’nda LGBTİQ+ özne olan avukatlarla bir dayanışma imkanıyız.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam