12/03/2013 | Yazar: Deniz Aka

İstanbul Avcılar’da protesto ile başlayıp linç girişimine dönüşen Meis Sitesi vahşeti beş aydır devam ediyor.

Avcılar’ın Son Beş Aylık Transfobi Tarihi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul Avcılar’da protesto ile başlayıp linç girişimine dönüşen Meis Sitesi vahşeti beş aydır devam ediyor.
 
6 Ekim 2012’de 50-60 kişilik bir grup ateş yakarak, tencere tavalarla ve tehditkâr sloganlar eşliğinde Avcılar Meis Sitesi önünde translara linç girişimde bulundu. Grubun 6 Ekim akşamı buluşmak için önceden bildiri dağıttığı tespit edildi.
 
Polisin müdahale etmediği olayda emekli savcı olduğu öğrenilen bir şahsın “hukuk, kanun, polis bizim arkamızda” söylemleriyle kalabalığı kışkırttığı bildirildi. Translar aleyhinde “Defolun buradan dönmeler, insan dahi değiller’’ gibi sloganlar atan grubun linç girişimini Kanaltürk homofobik ve transfobik söylemleri ile meşrulaştırmaya çalıştı.
 
Emniyet Kayıtsız!
Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD); linç grubu, linç girişimini meşrulaştırmaya çalışan Kanaltürk ve sitenin bağlı olduğu karakol hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
Linç girişimi sosyal medyada geniş yankı uyandırarak Twitter’da TT listesine girdi. Transfobi karşıtları da Avcılar’da bir araya geldi. Medyada sürekli olarak nefret kültürünün yinelendiğine değinen transfobi karşıtları, artan nefret ve ayrımcılığın ilk ve en ağır kurbanlarının translar olduğunu dile getirdi. Transfobi karşıtları yaptıkları basın açıklamasında şu sorulara dikkat çekti:  
 
- Bu provokasyonda İçişleri Bakanlığı, Kaymakamlık ve Emniyetin parmağı var mıdır?
 
- Bu provokasyonu örgütleyen kişilerin olaydan çıkarı nedir? Bunu örgütleyen ve buna katılan kişiler hakkında neden hâlâ bir yasal işlem başlatılmamıştır?
 
- Yetkililer harekete geçmek için transların öldürülmesini mi beklemektedir?
 
- Polis ve Savcılık saldırıların engellenmesi ve saldırganların yakalanması konusunda neden hâlâ bir şey yapmadı/yapmıyor?
 
Transların Evleri Mühürlendi
Translara yönelik şiddet, linç ve hakaretlere karşı kayıtsız kalan İstanbul Emniyeti, aldığı kararla Meis Sitesi’nde transların ikamet ettiği evleri mühürledi. Karar, T.C. 1982 Anayasası 20. Maddesinde yer alan özel hayatın gizliliği ve 21. maddesinde yer alan konut dokunulmazlığı haklarına aykırılık teşkil ediyor.
 
9 evin kapatma kararı ile mühürlenmesi ise, 06.11.2012 tarihinde Avcılar Kaymakamlığı tarafından 31.10.2012 tarihli Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğünün 95. ve 104. maddelerine dayandırılıyor.
 
İnsan haklarını doğrudan ihlal eden bu karar, Şubat ayı başında üç aylık zaman aşımından dolayı kaldırıldı.
 
İlla Ölmemiz mi Gerekiyor?
Son olarak 7 Mart’ta Meis Sitesi yakınlarında bir trans kadın darp edildi. Bakırköy Devlet Hastanesi’ne kaldırılan B.Ü. Cumartesi günü yaşamını yitirdi. Polis, linç girişimleri süresince üzerine düşen görevi yapmazken B.Ü’nün ölümünden sonra kapsamlı bir soruşturma başlattı.     

Etiketler: yaşam
nefret