26/08/2008 | Yazar: Kaos GL

Avrupa Birliği eşcinseller için devrim hazırlığında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

AB’ye bağlı Temel Haklar Birliği evlilik teriminin yeniden tanımlanması ve homofobinin suç olarak kabul edilmesini öngören bir rapor hazırladı. Raporun parlamento tarafından yasalaştırılması gündemde. Berfin Varışlı’nın haberi.

Geçen haziran ayında ABD’de Kaliforniya eyalet yasalarının eşcinsellere resmen evlenme olanağı tanımasının ardından, eşcinsel evlilik bir anda gündemin ilk sıralarına yerleşmişti ve eyalet belki de yıllardır bu anı bekleyen çiftlerin akınına uğramıştı. ABD eşcinsel vatandaşlarını sevindirir de Avrupa Birliği boş durur mu? Yetkililer hemen kolları sıvadı ve evlilik teriminin yeniden tanımlanmasını ve homofobinin suç olarak kabul edilmesini öngören bir rapor hazırladı. Birlik yalnız rapor yayımlamakla sınırlı kalmayarak, parlamentosunu devreye soktu ve eşcinsel haklarını koruyan geniş bir kanun çıkarma fikrini de gündemine oturttu. Kanun çıkarsa - ki bu çok uzak değil, AB’de yaşayan eşcinseller bayram edecek. Darısı bizimkilerin başına...

Evlilik Tanımı Değişiyor

Birliğin bünyesinde çalışan Temel Haklar Birimi’nce (FRA) yayımlanan 165 sayfalık raporun en çarpıcı noktası şu: "AB yasaları önünde aynı cinsten ve karşı cinsten bireylerin gerçekleştirdikleri evlilikleri eşit kabul edilecek. Yani buna göre AB hukukunun bağladığı ülkelerde birey ister karşı cinsten bir bireyle ya da kendi cinsinden biriyle evlensin, yaptığı evliliğin statüsü kanun önünde değişmeyecek. Türkçesi, evlilik evliliktir kardeşim, ister kadın kadınla evlensin ister adam kadınla...

Homofobi de Neymiş

Rapor ayrıca eşcinselliğin saklanmaması gereken bir olgu olduğunu ifade ediyor ve eşcinsel düşmanlığı yani homofobinin kanunlar önünde cezasız kalmaması gerektiğini savunuyor. FRA bu raporu hazırlarken bağımsız insan hakları savunucularından oluşan FRALEX adlı bir grupla işbirliği halinde hazırlamış. Kürtaj konusuyla yakından ilgilenenler FRALEX’i hatırlayacaklar, bu grup Slovakya hükümetini kürtajı doktorların isteğine bağlayan bir yasayı feshetmeye zorladıkları için ağır eleştirilere maruz kalmış olan grup.

Eş Durumundan AB Vatandaşı Olma

AB’nin tüm üye ülkelerini eşcinsel haklarının korunması konusunda baskı yapmaya çağıran raporda bir başka çarpıcı nokta da ‘eş durumundan’ diye tabir edebileceğimiz durum. Rapor eşcinsel evliliklerin yasal sayılmasının yanında, evli eşcinsel çiftlerden biri AB vatandaşıysa, AB vatandaşı olmayan eşe üye ülkelerde oturma izni ve serbest dolaşım hakkı tanıyor.



Eşcinsel Devrim

Aslında eşcinsel hakları konusu Avrupa için bir ilk değil, ama bu rapor şimdiye kadar atılan adımları solda sıfır bırakıyor. Kıtada eşcinsel evliliği ilk olarak Hollanda 1998’de yasal olarak kabul etmiş, Belçika Parlamentosu da Ocak 2003’te eşcinsel evlilik için yasa çıkarmıştı. Bununla beraber Danimarka, İsveç, Fransa gibi ülkeler de eşcinsellerin hukuksal birliği için yasaları meclislerine getirerek, heteroseksüel evliliklere yakın yasalarla ortak yaşamların yolunu açmıştı. Ancak bu rapor yasa haline gelirse - ki AB Parlamentosu çoktan FRA’dan konuyla ilgili yardımını istemiş ve raporun yasalaştırılması çalışmalarına başlamış; AB vatandaşlarını bir ‘eşcinsel devrim’ bekliyor. Üye ülkelerde işe alımdan eğitime, sosyal güvenlikten sağlık sektörüne kadar bütün alanları içine alan geniş bir yelpazede cinsel ayrımcılığın önüne geçilmesi planlanıyor. Gerçi, AB’nin de hakkını yemeyelim. Hâlihazırda bu tip ayrımcılığı iş hayatında önleyen yasaları var ancak diğer sektörlerde bu bir ilk olacak.

Berfin Varışlı


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam