17/02/2021 | Yazar: Kaos GL

2019 FRA LGBTİ araştırması Avrupa’da yaşayan intersekslerin ekonomik sıkıntılarını ve barınma imkanlarıyla ilgili zorluklarını ortaya koydu: Araştırmaya katılan tüm LGBTİ kişiler arasında interseksler en çok sıkıntı yaşayan grup olarak belirlendi.

Avrupa’da LGBTİ kişiler arasında barınma ve gelir sıkıntısını en çok interseksler yaşıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye ve dünyadan interseks haklarına ilişkin gelişmeleri okurlarla buluşturmak amacıyla kurulan websitesi İnter Dayanışma, Organisation Intersex International Europe’un (OII EUROPE) “Intersex people in Europe face housing and economic difficulties” yazısını Türkçeye kazandırdı.

“İlk kez, 2019 FRA LGBTİ araştırması Avrupa’da yaşayan interseks bireylerin ekonomik sıkıntılarını ve barınma imkanlarıyla ilgili zorluklarını ortaya koydu. Araştırmaya katılan tüm LGBTİ kişiler arasında interseks bireyler en çok sıkıntı yaşayan grup olarak belirlendi.

Ayrıca, araştırma yapıldığı esnada barınma sorunları yaşayan, özellikle çok ciddi sıkıntı içindeki tüm interseks bireylere ulaşılamamış olabilir.

Ayrımcılık, marjinalleştirme ve sosyal yaftalama nedeniyle, interseks bireyler toplumun geneliyle orantısız şekilde geçim sıkıntısı ve barınma sıkıntısı çekiyor. Halbuki, AB Temel Haklar Şartı’na göre (Madde 34) “sosyal dışlanma ve yoksulluk ile savaşmak için, Avrupa Birliği, yeterli kaynaklara ulaşmakta zorluk çeken herkesin sosyal yardım ve barınma yardımından faydalanması gerektiğini kabul eder ve bu hakka saygı duyar”.

İnterseks bireyler dahil herkesin yoksulluktan kurtulduğu, dışlanmadığı ve kendini geliştirebileceği, refah içinde bir ortamda yaşadığı bir gelecek tahayyül ediyoruz.

Bu yüzden Avrupa Birliği’ne üye ülkelere yasal bakımdan, idari bakımdan ve bütçe bakımından tüm gerekli önlemleri alma çağrısında bulunuyoruz…”

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: dünyadan
İstihdam