24/09/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Avrupa’da HIV ve AIDS’e ilişkin belge ve sanat eserlerinin dijital arşivi EUROPACH projesi kapsamında yayınlandı.

Avrupa HIV ve AIDS arşivi yayında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupa’da HIV ve AIDS’e ilişkin belge ve sanat eserlerinin dijital arşivi EUROPACH projesi kapsamında yayınlandı.

Türkiye’den Kaos GL ve İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı’nın (İKGV) da parçası olduğu EUROPACH projesi kapsamında Avrupa HIV ve AIDS arşivi yayınlandı.

Almanya, Polonya, İngiltere ve İsviçre’den dört araştırma grubu ile akademide yer almayan 14 sivil toplum kuruluşunun yer aldığı çalışma kapsamında HIV ve sağlık politikalarına ilişkin politik belgeler ve ilgili sanat eserleri dijital bir arşivde toplandı.

Arşivde Türkiye’den Pozitif Yaşam Derneği’nin sağladığı “2010 Dünya Sağlık Örgütü Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye’de HIV tedavisine erişim oranlarını açıkladı”, Ulusal AIDS Komisyonu’nun 1999 yılına ait raporu gibi belgeler yer alıyor.

Arşive şuradan ulaşabilirsiniz.

Henüz sonlanmayan arşiv çalışması kapsamında Avrupa’da birçok ülkeden HIV ve AIDS’e ilişkin afiş, poster, karikatür gibi eserler yayınlandı. Proje kapsamında HIV ve AIDS’in farklı ülkelerde nasıl kriminalize edildiğine ilişkin haritalandırma çalışması da devam ediyor.

Sözlü tarih çalışması kapsamında ise dört ülkede görüşmeler yapıldı. Türkiye ayağında “queer ve trans sesler”, “öz örgütlenme”, “HIV ve AIDS çalışmalarında profesyonelleşme”, “mücadele”, “medya” gibi başlıklarda görüşmeler yapıldı. Sözlü tarih kitabı Şubat 2019’da Almanca olarak Psychosozial Verlag tarafından yayınlanacak.

Türkiye toplantısı yapıldı

Proje kapsamında 10 Eylül’de İsviçre Basel Üniversitesi’nde toplantı yapıldı. Türkiye’den Kaos GL, Pembe Hayat, İKGV ve Pozitif-İz temsilcilerinin katıldığı toplantıda Türkiye’deki sözlü tarih görüşmeleri, güncel durum ve ayrımcılığa karşı mücadele konuşuldu.

Proje hakkında

EUROPACH, Almanya, Polonya, İngiltere ve İsviçre’den dört araştırma grubu ile akademide yer almayan 14 sivil toplum kuruluşu arasındaki sıkı işbirliğinden oluşan bir proje. Sivil toplum kuruluşları partner organizasyonlar olarak araştırma süreci içinde araştırmaya danışman olarak katkıda bulunuyor. Araştırmacılar sağlık hizmeti, aktivizm ve politika gelişimi alanlarında arşiv taraması, sahadaki önemli aktörlerle mülakat ve katılımcı gözlemler gerçekleştirip, araştırma ve incelemelerine aynı zamanda siyasal aktörlerin HIV ve AIDS’e karşı tepkilerini de dahil ediyor.

EUROPACH, HIV ve AIDS’in Almanya, Polonya, İngiltere, Türkiye ve Avrupa genelinde tartışıldığı sosyal ve politik alanlara odaklanacak. Sosyal politik alanların araştırma yaklaşımı sadece siyasal enstrümanların analizini değil aynı zamanda bu politikaların ortaya çıkışını, uygulanmasını ve sorgulanmasını da kapsıyor.

Proje şöyle tanıtılıyor:

“Sağlık hizmet standartlarının Avrupa ülkelerinde benzer olduğu beklentilerine karşın HIV’in yaygınlaşma oranı ile HIV’i önleme ve tedavi amacıyla kullanılan kaynaklar bölge genelinde farklılıklar göstermektedir. Bu eşit olmayan durum yerel siyasal süreçlerin, siyasal gelişmelerin ve aktivizm şekillerinin birbirinden değişik olmasından kaynaklanıyor. Bu koşullar altında farklı vatandaşlık modelleri ortaya çıkmış, insanlara HIV ile ilgili - kusursuz tedavi olma gibi - hakların tanınmasının Yanı sıra bu haklara bağlı sorumluluklar da dayatılmaktadır. İşte EUROPACH projesi buradan hareketle, geçmişteki – yerel sağlık politikalarının şekillenişi ve dayanışma bazlı ağların inşası gibi - gelişmeler ile sağlık hizmetleri ve Avrupa genelindeki vatandaşlık kavramları arasındaki ilişkileri inceleyecek.”


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam