08/12/2020 | Yazar: Oya Özgün Hazan

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, Polonyalı siyasilerin LGBTİ’leri damgalamayı bırakması gerektiğini söyleyerek, bu tür davranışların homofobik şiddeti meşrulaştırma riski taşıdığını da sözlerine ekledi.

Avrupa Konseyi’nden çağrı: Polonya’da LGBTİ’lere ayrımcılık son bulmalı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polonya’nın iktidardaki milliyetçi Hukuk ve Adalet (PiS) partisi, 2019 ve 2020 yıllarında LGBTİ+ haklarını "LGBT ideolojisi" olarak adlandırarak içinde olumsuz söylemler barındıran bir dizi seçim kampanyası yürüttü.

"Komiser, Polonya'da hükümetin en üst kademelerindeki insanlar da dahil olmak üzere birçok kamu görevlisi tarafından olumsuz ve kışkırtıcı homofobik anlatıların yayılmasından derin endişe duyuyor" ifadeleri Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic’in bildirisinde yer aldı.

“Belli şahıs veya gruplara yönelik etiketleme ve nefret ölümcül sonuçları yanında şiddeti meşrulaştırma bakımından gerçek bir risk unsurunu beraberinde taşır” denildi.

Polonya’daki son durum

Kimi yerel yetkililer tarafından “LGBT'den arındırılmış bölgeler” çağrısıyla birlikte Katolik kilisesinde politikacılar ve üst düzey figürler tarafından LGBTİ topluluğu hakkında kullanılan kışkırtıcı dil örnekleri Polonya’da LGBTİ bireylerin yaşadıkları ayrımcılıkları net bir şekilde özetliyor.

Gökkuşağı halkalı Bakire Meryem afişi asmaktan tutuklanan bir aktivistin örneğine atıfta bulunulan bildiride, "Damgalayıcı retoriğe çoğu zaman kolluk kuvvetleri ve mahkeme kararları yoluyla LGBTİ aktivistlerinin sindirme ve gözdağı edilmesi meselesi eşlik ediyor” denildi.

Polonya hükumeti ise Komiser’in yazılı bildirisindeki kendilerine yönelik eleştirileri inkar etti.

Hükümet yaptığı açıklamada "... Polisin faaliyetlerinin asla sindirme veya gözdağı olarak değerlendirilemeyeceği ve bunların yalnızca yürürlükteki yasaya saygı gösterilmesinden kaynaklandığı anlaşılmalıdır" dedi.

Komiserin "LGBT'den arındırılmış bölgeler" hakkındaki yorumlarının "yanıltıcı" olduğunu iddia eden hükümet, “bir erkek ve bir kadın arasındaki kutsal bir birlik olarak evlilik kurumunun” Polonya anayasasında yer aldığını da sözlerine ekledi.

Polonya ve Macaristan, mahkemelerin, medyanın ve sivil toplum kuruluşlarının bağımsızlığına zarar vermekten ötürü resmi anlamda AB soruşturması da geçiriyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam