05/06/2007 | Yazar: Kaos GL

Avrupalı parlamenterler, 22 Temmuz'daki seçim öncesinde Türkiye'nin edebiyat, resim, moda gibi farklı alanlarındaki ünlü eşcinsel isimlere siyasete katılma çağrısında bulundu. Norveç Milletvekili Anette Trettebergstuen ile İsveç Milletvekili Börje Vestlund, Türkiye'de edebiyat, müzik, resim, moda gibi farklı alanlarda eşcinsel kimliğiyle tanınanlara, eşcinsel haklarında gelişme sağlamak için TBMM'ye girmelerini önerdi.

Avrupalı Parlamenterler: Eşcinselliğinizi Açıklayın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupalı parlamenterler, 22 Temmuz'daki seçim öncesinde Türkiye'nin edebiyat, resim, moda gibi farklı alanlarındaki ünlü eşcinsel isimlere siyasete katılma çağrısında bulundu. Norveç Milletvekili Anette Trettebergstuen ile İsveç Milletvekili Börje Vestlund, Türkiye'de edebiyat, müzik, resim, moda gibi farklı alanlarda eşcinsel kimliğiyle tanınanlara, eşcinsel haklarında gelişme sağlamak için TBMM'ye girmelerini önerdi.

KAOS GL

Yıldız Yazıcıoğlu

Kaos GL tarafından düzenlenen "2. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma" başlıklı etkinlik için Ankara'da olan eşcinsel parlamenterler Norveç'ten İşçi Partisi üyesi Trettebergstuen ve İsveç'ten Sosyal Demokrat Parti üyesi Vestlund, Milliyet'in sorularını yanıtladı.


*Anette Trettebergstuen

— Siz ne zaman parlamentoda görev aldınız ve sizde kaç eşcinsel vekil görev yapıyor?

A.T.: 2005'te seçildim, biz maalesef iki kişiyiz.

B.V.: Ben önce 1996'da Stockholm Kent Meclisi'ne seçildim. Yerel siyasetten sonra 2002'den beri ulusal parlamentomuzda görev alıyorum. Biz yedi kişiyiz ve hepimiz hem siyasi hem de sivil toplum örgütleri içerisinde tecrübe kazanmış isimleriz.

— Ülkenizde eşcinsel hakları ne durumda?

A.T.: Norveç'te hükümet dün parlamentoya beklediğimiz yasa tasarısını sundu. Altı ay içinde yasalaşacak tasarı ile artık heteroseksüeller ile homoseksüeller eşit vatandaşlar olacak. Biz eşcinseller artık heteroseksüeller ile eşit haklara sahip olacağız. Yasa, eşcinsellere evlilik, evlat edinme gibi haklar tanıyacak.

B.V.: İsveç'te iyi bir düzeye erişiyoruz. Yasa çalışma hazırlığımız var. Ama önemli olan yasal metinlerden çok günlük hayatta ayrımcılık yapılmasını engellemek. Yasa ile birlikte davranışlar hemen değişmiyor. Yasal haklarımızı korumak için davacı oluyoruz. Evlilik hakkımız henüz yok.

— Eşcinsel sanatçılar olmakla birlikte Türkiye'de henüz bir eşcinsel milletvekili veya adayı olmadı. 22 Temmuz'daki seçim öncesinde sizin Türk eşcinsellere siyasi önerileriniz var mı?

A.T.: Türkiye, Norveç'in 50 yıl önce olduğu noktada görünüyor. Önünde uzun bir yol var. Türkiye'nin belki bu seçimde değil ama gelecekte adayları olacağına inanıyorum. Televizyonda, modada, sanatta olduğu gibi parlamentoda da eşcinsel kimliği doğru biçimde ortaya koyacak rol modellerine ihtiyaç var. Bence ünlü eşcinsel isimler siyasete atılmalı, TBMM'ye girmeli. Bence mevcut siyasetinizde de eşcinseller vardır ancak kimliklerini saklıyorlardır. Özellikle gey politikacılar bunu saklama eğiliminde oluyorlar.

B.V.: Her zaman diğerlerinden önce adım atan insanlara ihtiyaç var. Rol modeli şart. Eğer kimliğini saklayan parlamenterler de varsa onlar bunu hemen açıklamalı. Kesinlikle aday olmalarını destekliyorum. Ben umuyorum ki eşcinsel parlamenterleriniz olur. Birileri, ilk adımı atmalı. Bizimle de temasa geçip, neler yapmaları konusunda fikir alabilirler. Belki önce yerel siyasette söz sahibi olmalı sonra da parlamentoya hazırlanmaları gerekiyor.

A.T.: Ama hepsinden önemlisi önce kamuoyuna açıkça 'Ben eşcinselim' demek gerekiyor.


*Börje Vestlund (Foto: Nevruz Ebru Aksu)

— Eşcinsel hakları AB kriteri olabilir mi?

A.T.: İspanya ve Hollanda'da ileri düzeyde haklar kabul edildi. Yakında Norveç'te de kabul edeceğiz. İsveç'te de bekliyoruz. Dolayısıyla zamanla AB üyesi ülkelerde eşit haklar hayata geçecektir. AB mevzuatına da girecektir. Türkiye ve diğer aday ülkeler için kriter olmasa bile tavsiye edilecektir.

— Eşcinseller açısından Avrupa'dan Türkiye'deki tablo nasıl görünüyor?

A.T.: İran ve Suudi Arabistan gibi Müslüman ülkelerde eşcinsellik yasak ve hatta insanlar öldürülüyor. Ancak Türkiye, demokratik bir ülke ve Avrupa ile yakın bir bağ içerisinde. Ülkenizde yasak değil homofobi sıkıntısı var. Toplumsal bakışta ayrımcılık görünüyor. Eşcinsel örgütler de bazı kamu kurumlarından baskı görüyorlar. Öncelikle devletin bu örgütlere desteği olması gerekiyor.

B.V.: Diğer dinler gibi İslamiyet de eşcinselliği kabul etmiyor. Ancak buna karşın ailelere eşcinselliği ve normalliğini anlatmak gerekiyor. Türkiye'de İslam toplumsal yapıda önemli bir yere sahip olsa da olumsuz bir tablo görmüyorum.

Kaynak: Milliyet Ankara, 26 Mayıs 2007
Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam