31/01/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Avustralya, dini okullarda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığı yasaklayacak kanuna hazırlanıyor.

Avustralya, dini okullardaki LGBTİ+ ayrımcılığının önüne geçmek istiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Başbakan Anthony Albanese liderliğindeki merkez sol parti seçimi kazandığında, Bianca De Marchi/AAP

Avustralya dini okullarda LGBTİ+ öğrenci ve çalışanlara ayrımcılık yapılmasını yasaklayacak yeni bir yasa için çalışıyor.

Ülkede Mayıs 2022’den bu yana yönetimde olan Başbakan Anthony Albanese liderliğindeki merkez sol partinin üzerinde çalıştığı yasa tasarısı, LGBTİ+ öğrencileri ve personeli Avustralya'daki dini okullarda ayrımcılığa karşı koruyacak.

Avustralya Hukuk Reformu Komisyonu geçen hafta yayımladığı bir belgeyle dini okullardaki queer öğrencilerin eğitimine son vermeyi ve queer çalışanların kovulmasını yasa dışa kılacak tasarıyı kamuoyuna sundu.

Ülkede şu anda dini okullar, LGBTİ+ öğrenci ve çalışanlar ayrımcılığın yasaklandığı ayrımcılıkla mücadele yasalarından muaf. Eğer tasarı kabul edilirse bu muafiyetler ortadan kalkacak.

Önerilen yasa reformu, din eğitimi kurumlarının öğrencilere “cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, medeni veya ilişki durumu ya da hamilelik nedeniyle” ayrımcılık yapılmasını hukuka aykırı hale getirecek.

Tasarı için halkın görüşüne başvuran hükümet 24 Şubat’a dek halkın görüşlerini bildirmesini bekliyor.

Dini okullarda eşitlik için sesini yükselt!

LGBTİ+ hakları savunucuları, dibi okullarda da ayrımcılığı yasaklayacak belgeyi memnuniyetle karşıladı.  

Avustralya’da LGBTİ+ hakları için çalışan Just.Equal sözcüsü Brian Greig Star Observer’a konuştu: “LGBTIQA+’lara yönelik kötü muameleye karşı çıkanları, son tarih olan 24 Şubat'tan önce dini okullarda eşitlik için seslerini yükseltmeye çağırıyoruz.”

Avustralya’da, eşit evlilik hakkı Aralık 2017’den beri tanınıyor.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam