31/05/2013 | Yazar: Kaos GL

Avustralya Parlamentosu Temsilciler Meclisi’nde zaten 1984′ten beri mevcut olan cinsiyet ayrımcılığı kanununda yapılması istenen değişikliklerle ilgili teklif kabul edildi.

Avustralya Kimliklere İnterseks ve Transları Ekliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünyada ilk kez “interseks” durumlarına bir devletin ayrımcılığı önleme yasasında yer verilerek intersekslerin hakları yasayla güvence altına alınmış oldu. Avustralya Parlamentosu Temsilciler Meclisi’nde zaten 1984′ten beri mevcut olan cinsiyet ayrımcılığı kanununda yapılması istenen değişikliklerle ilgili teklif kabul edildi. Bu değişiklikle yasanın kapsamı genişliyor ve modernize ediliyor, interseksler de kapsama alınıyor. Bir sonraki adım kanun değişikliğinin senato tarafından da kabul edilmesi olacak ve bununla ilgili öngörüler umutlu.

Kanun değişikliğinin içeriğine şöyle kabaca göz atacak olursak göze çarpan gelişmeler şunlar;

- “Medeni Hal” ifadesinin kanunun tüm maddelerinde “cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, interseks durumu, medeni hal ya da ilişki durumu” olarak değiştirilip genişletilmesi.

- ”Cinsiyet kimliği”nin tanımına “kişinin doğuştan gelen biyolojik cinsiyeti ile bağlantılı ya da bağlantısız olarak” ve “tıbbi müdahale ile ya da tıbbi müdahale olmaksızın” ifadeleri eklenmesi. Bu, tıbbi hikayesine ya da doğuştan gelen cinsiyetine bakılmaksızın yasalar karşısında kişinin kendi beyan ettiği cinsiyetin geçerli olması anlamına geliyor. Böylece intersekslerin çocukluk ya da ergenlikte geçirdikleri cerrahi müdahalelerle onlara inşa edilmiş cinsiyet kimliği yerine interseks bireyin kendi cinsiyet beyanı dikkate alınacak ve eğer yanlış yorumlamadıysam bu değişiklikle trans bir birey kendi istediği cinsiyetin resmi kimliğini alabilmek için herhangi bir tıbbi işlem geçirmek zorunda olmayacak.

- “İnterseks durumu,

a) tam erkek ya da tam dişi olmayan (yani bu ikisinden sadece birine ait ama onun tüm öğelerine sahip değil),

b) dişi ve erkeğin bir kombinasyonu olan

c) ya da ne dişi ne de erkek olan

Fiziksel, hormonal ya da genetik özellikleri kapsar.

Bunu da yorumlarsak, interseksin kapsamı belirlenmiş ve bir interseks bireyin genel ahlakın hizmetine çalışan ideolojik bir tıbbi kurum tarafından herhangi bir biyolojik özelliği nedeniyle şak diye kadın ya da erkek ikili cinsiyet sistemine sokulmasını zorlaştırmak amaçlanmış.

- Medeni hal tanımları arttırılıyor. Evli olmayan partnerler de hak koruması altına alınıyor.

- Cinsel yönelim tanımı

a) aynı cinsiyetten kişiler, ya da

b) farklı cinsiyetten kişiler, ya da

c) aynı cinsiyetten ve farklı cinsiyetten kişilere yönelim

şeklinde yapılıyor. Ayrıca, “opposite sex” yerine “different sex” ifadesi konuluyor. Böylece cinsel yönelim tanımı ikili cinsiyet sistemi ile sınırlandırılmayıp “karşı cins” yerine “farklı cins” ifadesi özendiriliyor.

- Yasa zaten önceki haliyle de cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ilişkin ayrımcılıkları önleyici yaptırımlar ve önlemler içeriyor. Son değişiklikle interseksler de bu yasanın korumasına giriyor. Yapılacak değişiklikle interseks bireylere interseks durumları ile ilgili herhangi bir ayrımcılık, nefret veya şiddet uygulaması, hakaret ya da dışarıda bırakma engelleniyor. Bunların bir interseks bireye yöneltilmesi suç olduğu gibi, sadece herhangi bir bireyi hedef almadan interseks durumların geneline yönelik bir ayrımcı ya da nefret içerikli söylem de yasayla engelleniyor.

Avustralya’da bebeklerin doğum belgelerinde kız ya da erkeğin yanı sıra interseks seçeneğine de yer verilmesi ve resmi belgelerde cinsiyetle ilgili başka düzenlemeler de gündemdeydi ancak bu son yasa değişikliği kapsamında bunlar da varmı o konuda bilgiye ulaşamadım. Şimdilik yapılacak değişiklikler özetle yukarıdaki gibi. Yasanın zaman içinde daha da geliştirilmesi bekleniyor. En önemli eleştiriyse bu yasa değişikliğinin halen interseks sporcuların haklarını koruyamadığı yönünde. Ancak bunun savunması da “Bu çıkarılacak genel bir yasaya değil spor kurumlarının kendi iç kurallarına bağlı bir durum” şeklinde yapılıyor. (http://intersexualshalala.wordpress.com)

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam