07/06/2021 | Yazar: Anıl Üver

Avusturya Adalet Bakanı Alma Zadić, İkinci Cumhuriyet döneminde LGBTİ’lere kovuşturmalardan ve yapılan haksızlıklardan dolayı özür diledi.

Avusturya Adalet Bakanı LGBTİ’lerden özür diledi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avusturya Adalet Bakanı Alma Zadić, bugün canlı yayında LGBTİ’lerden özür diledi. Viyana Ceza Mahkemesi salonundan televizyonlara konuşan Zadić şöyle dedi:

"Bugün burada Viyana Ceza Mahkemesi salonunda, hak ve adalet ifadelerinin tam da yerini bulması gereken bu mekanda, adalet bakanı olarak, ikinci cumhuriyet döneminde kovuşturmaya ve zulme uğramış tüm LGBTİ kişilerden ve ailelerinden özür diliyorum. Bu kişilerin yaşadığı acılar ve adaletsizlikler karşısında en derin üzüntümü ifade etmek istiyorum. Bu kişiler kendilerini korumakla yükümlü kurumlarca onurlarına yakışmayacak şekilde yaralandılar. Bu yaşananlardan ve dahası bunun üzerine süren bu uzun sessizlikten dolayı adalet bakanı olarak bu zulme maruz kalan herkesten özür diliyorum."

LGBTIQ camiasının temsilcilerine de gönülden teşekkür eden Yeşiller Partisi’nden Adalet Bakanı Zadić, "Hiçbir insan cinsel yöneliminden veya cinsiyet kimliğinden dolayı ayrımcılığa maruz bırakılamaz. Tarihten ders çıkarmalı ve hataları tekrarlamamalıyız. Bu çerçevede, LGBTIQ camiasının temsilcileriyle beraber bir anıt dikmek için çalışmalara başlayacağız” dedi.

Avusturya'da birinci cumhuriyet dönemi 1919 - 1934, ve ikinci cumhuriyet dönemi ise 1945'ten itibaren olan süreci kapsıyor. Avusturya 1934-1945 yıllarında Hitler'in kontrolü altındaydı.

İkinci cumhuriyet döneminde eşcinsel ilişkiler yasaktı ve cezai uygulamalara tabiydi. 1955-1971 yılları arasında 25.000 kişi bu çerçevede çeşitli cezai uygulamalara maruz kaldı. Eşcinsel ilişkileri yasaklayan yasalar 1971 yılında yapılan reformlarla kaldırıldı. Buna rağmen erkek eşcinsel seks işçiliği yasağı 1989 yılına kadar, LGBT dernek kurma yasağı da 1997 yılına kadar devam etti.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam