25/12/2012 | Yazar: Kaos GL
Karadenizli Ayı Sözlük yazarları ‘sosyal yardımlaşma projesi’ kapsamında Trabzon Belediyesi Hayvan Bakım Evi’ni ziyaret etti.

Karadenizli Ayı Sözlük yazarları “sosyal yardımlaşma projesi” kapsamında (22 Aralık) Trabzon Belediyesi Hayvan Bakım Evi’ni ziyaret etti.
Trabzon’a uzak olan Ayı Sözlük yazarları da etkinliğe bağışlarıyla destek verdiler. Toplanan 180 kg kuru mama Trabzon Hayvan Koruma Yaşatma Derneği’ne (trahayko) bağışlandı. LGBT Sözlük alanında yayın yapan Ayı Sözlük kullanıcıları, Trabzon etkinliğini bir başlangıç olarak değerlendirdiler ve yardım etkinliklerinin devam ederek diğer illere de yaygınlaşmasını sağlamak için çaba göstereceklerini belirttiler.
“Neyle, nasıl bir manzara ile karşılaşacağımızı bilmiyorduk”
Trabzon zirvesinin organizasyonunu üstlenen sözlük editörlerinden “paw” ziyareti kaosgl.org’a anlattı:
“22 Aralık zirve sabahı “honeybee” ile birlikte mamaları arabaya yükleyip trahayko derneğinin yolunu tuttuk. Trahayko’dan bir kadın üye bizi karşıladı. Mamaları trahayko’ya bağışlayıp ve biraz soluklandıktan sonra barınağın yolunu tuttuk. Açıkçası biraz heyecan biraz hüzün içerisindeydim. Neyle, nasıl bir manzara ile karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Daha önceden barınaktaki yavru bölümünün bizi hüzünlendiren fotoğrafını nette görmüştük. Daha kapıdan girer girmez barınağa yeni getirilen bir köpekle karşılaştık; gösterilen ilgiye, seslenişlere sıfır tepkiliydi ve ayakta durmakta zorluk çekiyordu, yaraları vardı.
“22 Aralık zirve sabahı “honeybee” ile birlikte mamaları arabaya yükleyip trahayko derneğinin yolunu tuttuk. Trahayko’dan bir kadın üye bizi karşıladı. Mamaları trahayko’ya bağışlayıp ve biraz soluklandıktan sonra barınağın yolunu tuttuk. Açıkçası biraz heyecan biraz hüzün içerisindeydim. Neyle, nasıl bir manzara ile karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Daha önceden barınaktaki yavru bölümünün bizi hüzünlendiren fotoğrafını nette görmüştük. Daha kapıdan girer girmez barınağa yeni getirilen bir köpekle karşılaştık; gösterilen ilgiye, seslenişlere sıfır tepkiliydi ve ayakta durmakta zorluk çekiyordu, yaraları vardı.
“Hangisini seveyim, ilgileneyim, dokunayım bilemedim”
“İçeri doğru devam ettik, sevgiye ilgiye alakaya muhtaç 450-500 kadar köpek karşımızda ve “beni sev” der gibi havalara sıçrıyorlar, sevimli ses tonlarıyla mırıldanıyorlardı. Yüzlerine pek bakamadım çünkü gözlerindeki o hüzünlü ifade içimi dağlamaya yetmişti. Hüzün, sevgisizlik, ilgisizlik... Bunlar gözlerinden okunuyordu. Hangisini seveyim, ilgileneyim, dokunayım bilemedim.”
“Kapasitesi maksimum 100 olan yerde 500’e yakın köpek vardı ve barınağa sığmıyorlardı”
“Köyünden büyük kalabalık bir şehre gitmiş bir çocuk misali şaşkındım, barınak çok kötü ya da çok iyi diyemem, bu düzeni yürütebilmek, sınırlı destek ve kapasitenin çok üstünde barınağa getirilmiş, sahiplenilmeyen yavrular var. Barınakta yaşanan sıkıntıları tam bilmeden yargılamak doğru olmaz. Kapasitesi maksimum 100 olan yerde 500’e yakın köpek vardı ve barınağa sığmıyorlardı. En ilginç notlardan biri ise yavru bölümünde büyük köpeklerin de bulunmasıydı. Yemek esnasında yavrular büyüklerden korktukları için düzgün beslenemiyor olabilirler ya da büyükler küçükleri beslenme esnasında yaralayabilir.”

“Maddi ve manevi destek barınaklardan eksik edilmemeli”
“Barınak çalışanları haklı olarak yetişemiyorlar. Barınakta gönüllü çalışanlarının sayısı 20-25 kişi ve çoğunluğu üniversite öğrencileri. Bu gönüllüler arasında 4 veteriner bulunuyor. Bu arada Trabzon Belediye Başkanı’nın yeni bir barınak projesinin olduğunu fakat uygun yer bulamadığını ve bir süredir üzerinde uğraştığı haberini aldım. Yanlarında çok kalamadık ama yavruların birkaç fotoğrafını çektim. Onlarla olan irtibatım bu kadarı ile sınırlı kalmayacak, trahayko’nun gönüllü çalışanlarına biri daha eklendi, evet ben. Elden, gönülden geldikçe, maddi ve manevi destek barınaklardan eksik edilmemeli, diğer illere de yaygınlaştırılmalı, bu konuya dikkat çekilmeli, daha çok insanın katılması sağlanmalı. En küçüğünden en büyüğüne, en sakininden en saldırganına barınaktaki çocuklar başlarına dokunacak ve onları sevecek eller bekliyorlar.”
Etiketler: yaşam