03/03/2016 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’deki 50 LGBTİ oluşumu "Ayrımcılığa karşı bize yasa lazım!" dedi.

Ayrımcılığa karşı bize yasa lazım! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye'deki 50 LGBTİ oluşumu "Ayrımcılığa karşı bize yasa lazım!" dedi.

Kaos GL, Pembe Hayat ve Siyah Pembe Üçgen Dernekleri 19 Şubat 2016 İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Yasa Tasarısı’nda LGBTİ’lere ayrımcılığa ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı. Bu açıklamada dernekler “İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu yasa tasarısının Amaç ve Kapsamını tanımlayan maddesine,  “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ibaresinin eklenmesini ve tanımlar kısmında da “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığının” tanımlanmasını talep ediyoruz!” diyerek anayasal düzende tanınmayı talep etmişlerdi.

Açıklamaya “Bize bir yasa lazım!” diyen Türkiye’deki 50 LGBTİ örgütü imzacı oldu.

Metnin tamamı şöyle:

“Kaos GL, Pembe Hayat ve Siyah Pembe Üçgen Dernekleri olarak 2006 yılından bu yana insan hakları mevzuatı oluşturulması çalışmalarına katılıyoruz.

“2006 yılında İHOP ve Uluslararası Azınlık Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan Ayrımcılık Mevzuatı ve Eşitlik Kurulu Yasa tasarısı Hükümet 2009'un sonlarında, “Demokratik Açılım”ın bir adımı olarak düzenlemeyi vaat ettiği İçişleri Bakanlığı tarafından Barolara, Akademik çevrelere, STK'lere ulaştırdı. 2006 yılında hazırlanan tasarının hazırlanma sürecinde Kaos GL ve Pembe Hayat Dernekleri yer aldı. 2009 yılında yeniden gündeme gelen Ayrımcılık Mevzuatı ve Eşitlik Kurulu Yasa tasarısı 17 Şubat 2016’da İnsan Hakları İnceleme Komisyonunun gündemine geldi.

Komisyon toplantısına katılan İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) Genel Koordinatörü Feray Salman’ın cinsel yönelime dayalı ayrımcılığın tasarıda yer almayışını eleştirmesi üzerine komisyon tutanağına göre Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan şu yanıtı verdi:

“Ha, burada şunu da ifade etmeliyim, özellikle cinsel yönelime yönelik olarak: Burada evet, böyle bir tavsiye kararı var ancak Avrupa içerisinde de şu anda bununla ilgili ciddi bir tartışma var. Biz Anayasa ve imzalamış olduğumuz uluslararası sözleşmeleri dikkate aldığımızda böyle bir terimin buraya konulmasının uygun olmayacağını da düşündük arkadaşlar, ben çok samimi olarak, açık olarak sizlerle de paylaşıyorum. Yani bunu şu açıdan söylüyorum: Biz toplumun bütününü kucaklamak zorundayız ve bu anlayış içerisinde de hareket etmek zorundayız. Ama inanın, çok samimi olarak ciddi mesai harcadık ve yapıyı öyle oluşturalım ki gerçekten kurum, kurul, oradaki arkadaşlarımız rahat hareket etsinler dedik.”

17 Şubat 2016’da TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonun gündeme geldi ve tasarı muhalefetin itirazlarına rağmen onaylanarak TBMM gündemine gönderildi.

İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu yasa tasarısının Amaç ve Kapsamını tanımlayan  Maddesine,  “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ibaresinin eklenmesini ve tanımlar kısmında da “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığının” tanımlanmasını talep ediyoruz.

“İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Yasası’nda eşcinsel, biseksüel, trans ve intersekslere ayrımcılık yapma!”

İmzacı örgütler:

Afyon LGBTİ, Ahtamara LGBTİ, Ankara Gökkuşağı Aile Grubu, Ankara Üniversitesi LGBTİ Dayanışması, Antalya LGBT, Bilkent Renkli Düşün, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü, Bursa Özgür Renkler, Çanakkale LGBT İnisiyatifi, Çatı Platformu, Denizli LGBTİ ve Aileleri Topluluğu, Dokuz Eylül Üniversitesi Eşit Şerit, Edirne HDK LGBT Meclisi, Edirne LGBTİ Çalışma Grubu, Flu Baykuş, Galatasaray Üniversitesi Lion Kuir Kulübü, GİLAT, Gökkuşağı Giresun, Hacettepe QueerDeer, Hebun LGBT Diyarbakır Derneği, Hêvî LGBTİ Derneği, İnterseksüel Şalala, İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, İTÜ Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Kulübü, İzmir Aile Grubu, Kaos GL Derneği, Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı Platform, Kaws Kuzah Antakya LGBTİ, Keskesor Diyarbakır LGBTİ Oluşumu, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, Kocaeli LGBTİ, Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, LeGeBİT Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Topluluğu, Liseli LGBTİ, LİSTAG LGBTİ Aileleri ve Yakınları Derneği, Malatya Gökkuşağı LGBTİ, Mersin Kadın Platformu, Mersin LGBT 7 Renk Derneği, Mersin Üniversitesi LGBTİ İnsiyatifi, MorEL Eskişehir LGBTİ, ODTÜ LGBTİ Dayanışması, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Queer Adana Oluşumu, Roştiya Asme, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği, SPoD Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, T-Kulüp Transerkek Kültür Üretim Platformu, Trabzon Mor Balık, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, ZeugMadi LGBT


Etiketler: yaşam
nefret