02/06/2021 | Yazar: Defne Güzel

Belediyeler ve LGBTİ+ hakları serisinin ikinci konuğu Bahar Özden’di. Özden insan hakları kentlerini ve LGBTİ+’lara ayrımcılığa karşı yerelde eşitlik ve katılımcılık modellerini anlattı.

Ayrımcılığa karşı yerelde eşitlik! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin, Eşit Haklar İçin Savunuculuğu Güçlendirme Projesi kapsamında yerel yönetimler alanında gerçekleştirdiği etkinlik serisinin ikincisi 1 Haziran tarihinde (dün) gerçekleşti.

Eşit Haklar İçin Savunuculuk Projesi kapsamında yerel yönetim alanında literatürü ve kaynağı güçlendirme hedefiyle gerçekleşen etkinliğin ikinci konuğu 2005 yılından bu yana Türkiye Belediyeler Birliği ve ardından Çankaya Belediyesi’nde yerel demokrasi, kapasite geliştirme, katılımcı planlama, toplumsal cinsiyet eşitliği, yerel eşitlik eylem planları, insan hakları ve uluslararası yerel yönetim iş birlikleri üzerine çalışan ve 2018 yılından beri Raoul Wallenberg İnsan Hakları ve İnsancıl Hukuk Enstitüsü’nde İnsan Hakları Kentleri Projesi’ni yönetmekte olan Bahar Özden oldu.

Kaos GL’nin yerel yönetim alanında danışmanlarından olan İlknur Üstün’ün moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte Özden, insan hakları kentleri bağlamında sunumunu gerçekleştirdi.

İnsan hakları kentleri temelli yaklaşım

Sunumuna insan hakları kentleri temelli yaklaşımın evrensel insan hakları standartlarının yerelleşmesi ve bu standartların kent politikaları ve uygulamalarına dahil edilmesi, gündelik hayata uyarlanması gerektiği vurgusuyla başlayan Özden, insan hakları temelli yaklaşımda eşitlik, ayrımcılıkla mücadele, katılım ve kapsayıcılık, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin altını çizdi. Bu kapsamda Rosario (Arjantin) Belediyesi’nin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni belediye için kılavuz niteliğinde temel ilkeler olarak kabul etmesini ve belediye meclisinden geçirmesini de örnek olarak gösterdi.

Sunumunun devamında Özden, insan hakları kentlerinin yerel yönetimlerin insan haklarına ilişkin pasif konumunu bir ölçüde değiştirmeyi hedeflediğini ve yerel yönetimlerin işlevleri ve hizmetleri gereği hemşerilerin insan haklarından yararlanabilmelerinde doğrudan etkileri ve sorumlulukları bulunduğundan bahsetti.

“İnsan hakları soyut ve teorik idealler değildir”

Sunumunda insan haklarına vurgu yapan Özden, insan haklarının soyut ve teorik idealler olmadığını, gündelik ve pratik kararları yönlendirebildiğini söylerken Covid-19 Pandemisinin yerel yönetim ve insan hakları temelli yaklaşımda hizmet sunumunun yaşamsal önemine dikkat çekti.

LGBTİ+’ların maruz bırakıldığı ayrımcılık, sosyal dışlanma, şiddet, homofobi, transfobi ve/veya nefret suçlarına karşı “yerelde; eşitlik, katılım, kapsayıcılık, güvenlik, farkındalık, görünürlük, işbirlikleri ve güçlendirme” konularının altını çizdi. İyi örnekler hususunda ise Özden, Barselona örneğinde dört maddeden bahsetti. Kent hakkı kapsamında kolektif bir sürecin yürütüldüğü, insan hakları temelli yaklaşımın benimsendiği, kültürel çeşitliliğin sağlanıp ayrımcılıkla mücadele edildiği ve feminist bir perspektifin benimsendiğini söyledi. Ayrıca Barselona Belediyesi’nde LGBTİ+’lar için kapsayıcı hizmetler siyasi taahhüdünün, ayrımcılıkla mücadele ofisinin, LGBTİ+ meclisinin, 2010-2015 Eşitlik Planı’nın ve 2016-2021 LGBTİ+ Eylem Planı’nın olduğunu da belirtti. Hollanda Utrecht Belediyesi’nin yaşlı LGBTİ+’lara sunduğu bakım hizmeti de dikkat çeken örneklerden oldu.

Bahar Özden’in sunumunun ardından soru-cevap bölümüne geçildi ve etkinlik sonlandı.

Serideki diğer etkinlikler neler?

Yerel yönetim alanına dair kaynakları güçlendirmek amacıyla düzenlenen etkinliklerin ilki 28 Mayıs tarihinde “Belediyeler ve LGBTİ+ Hakları: Güney ve Orta Amerika” başlığıyla gerçekleşti. Kaos GL’den Murat Köylü’nün moderatörlüğünü üstlendiği etkinliğin konuğu ise trans hakları konusunda BM (Birleşmiş Milletler) Bağımsız Danışmanı Esteban Paulon oldu. Paulon aynı zamanda Arjantin LGBT Federasyonu’nun eski başkanlı ve Santa Fe bölgesel yönetimi Cinsel Çeşitlilik Politikaları eski müsteşarı. Ayrıca kendisi 2007’de Arjantin’de Rosario Belediyesi’nde “Cinsel Çeşitlilik Alanı”nı kurdu. Etkinlik kapsamında iyi örneklerden bahseden ve yerel/küresel çalışmalara değinen Paulon; Arjantin, Kolombiya, Meksika ve Uruguay’dan örnekleri katılımcılarla paylaştı.

Üçüncü etkinlik, “Belediyeler ve LGBTİ+ Hakları: Yerel Yönetimler Herkese Hizmet Eder” başlığıyla 3 Haziran Perşembe günü saat 20.00’de yapılacak. Etkinlikte yerel yönetimlerde LGBTİ+ politikaları üzerine Yüksel Mutlu konuşacak. Etkinliğin moderatörü ise İlknur Üstün. Yüksel Mutlu; uzun yıllardır kadın mücadelesinde yer aldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Başkanlığı, İHD Genel Merkez Yöneticiliği, Türkiye Barış Meclisi kuruluş çalışmaları, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) MYK Üyeliği, Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi. Kayyum sürecinde Mersin Akdeniz Belediyesi Eş Başkanlığını yaparken gözaltına alınıp ilk mahkemede tahliye edildi. Dersimli bir eğitim emekçisi olan Mutlu, yerel yönetimlerde LGBTİ+ hakları üzerine çalıştı. Etkinlikte Yüksel Mutlu şu başlıklardan bahsedecek:

*Yerel yönetimlerde LGBTİ+ politikaları bakımından karşılaşılan zorluklar

*Kapsayıcı bir yerel yönetim anlayışı

*Çözüm önerileri ve deneyimler

Kayıt yaptırmak için tıklayın!

* Bu etkinlik, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

lgbti-esitligi-icin-kat-edilecek-cok-mesafe-var-yayini-turkcede-1



Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam