01/06/2021 | Yazar: Defne Güzel

Belediyeler ve LGBTİ+ Hakları serisi BM Bağımsız Danışmanı Esteban Paulon’un sunumu ile başladı: LGBTİ+ kamu politikaları ve yerel yönetimler…

“LGBTİ+ toplumu için güvenli alanlar yerel yönetimlerin sorumluluğudur” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, Eşit Haklar İçin Savunuculuğu Güçlendirme Projesi kapsamında yerel yönetim alanında düzenleyeceği etkinlikler serisine başladı.

Yerel yönetim alanına dair kaynakları güçlendirmek amacıyla düzenlenen etkinliklerin ilki 28 Mayıs tarihinde “Belediyeler ve LGBTİ+ Hakları: Güney ve Orta Amerika” başlığıyla gerçekleşti. Kaos GL’den Murat Köylü’nün moderatörlüğünü üstlendiği etkinliğin konuğu ise trans hakları konusunda BM (Birleşmiş Milletler) Bağımsız Danışmanı Esteban Paulon oldu. Paulon aynı zamanda Arjantin LGBT Federasyonu’nun eski başkanlı ve Santa Fe bölgesel yönetimi Cinsel Çeşitlilik Politikaları eski müsteşarı. Ayrıca kendisi 2007’de Arjantin’de Rosario Belediyesi’nde “Cinsel Çeşitlilik Alanı”nı kurdu.

Etkinlik kapsamında iyi örneklerden bahseden ve yerel/küresel çalışmalara değinen Paulon; Arjantin, Kolombiya, Meksika ve Uruguay’dan örnekleri katılımcılarla paylaştı.

Ayrımcılığın küresel bir gerçek olduğuna vurgu yapan Paulon, bu kapsamda yasaların sosyal algıları otomatik olarak değiştiremeyeceğine vurgu yaparak kamu politikalarının önemine değindi. Gerçek eşitlik için hükümetlerin eyleme geçmesi ve haklara erişimin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Paulon bir arada yaşama ve sosyal kaynaşmanın temelinde LGBTİ+ toplumu için güvenli yerlerin olması gerektiğini belirterek sunumuna devam etti ve bu anlamda yereldeki politikaların önemine vurgu yaptı.

Etkinlik kapsamında LGBTİ+ kamu politikaları için temel ilkelere değinen Paulon, ardından yerel örneklerden bahsetti.

Rosario - Arjantin: Cinsel Çeşitlilik Parkı

Yerel örnekler kapsamında Rosario Arjantin’de Cinsel Çeşitlilik Alanı’nın 2007’den kurulduğundan bahseden Paulon bu alanine sivil toplum danışma görevi gördüğünden ve LGBTİ+ kamu politikalarını güçlendirdiğinden söz etti. Ayrıca belediye sağlık merkezlerinde hormone terapisi sürecinin 2007’den bu yana işlediğini, 2008’den bu yana ayrımcılıkla mücadele yönetmeliğinin uygulandığını ve trans iş kotası ile birlikte Rosario’da 2007’de Cinsel Çeşitlilik Parkı’nın kurulduğunu da örneklerine ekledi.  

Bogota – Kolombiya: LGBTİ+ Toplum Merkezi

Paulon, Arjantin örneğinin ardından Bogota Kolombiya’da LGBTİ+ Toplum Merkezi’nin var olduğundan bahsetti. Bu merkezin LGBTİ+’lar için güvenli bir yer sağlama amacı taşıması ve uzmanların burada LGBTİ+’lara ve ailelerine rehberlik desteği sağlaması Paulon’un sunumunun öne çıkan örnekleri arasında yer aldı.

Montevideo – Uruguay: LGBTİ+ Sığınmaevi

Arjantin ve Kolombiya örneklerinin ardından Paulon, Montevideo Uruguay’da bir LGBTİ+ sığınmaevinin var olduğundan bahsetti. Özellikle göçmen nüfusun acil barınma ihtiyacını buranın karşıladığından bahseden Paulon, sığınmaevinin gıda ihtiyacı karşılamakla birlikte çalışma alanı için eğitim faaliyetleri yürüttüğünden de bahsetti.

İyi örneklerin ardından LGBTİ+ vatandaşlar için oluşturulmuş plandan bahsetti. Soru-cevap kısmının ardından etkinlik sonlandı.

Serideki diğer etkinlikler neler?

İkinci etkinlik, “Belediyeler ve LGBTİ+ Hakları: İnsan Hakları Kentleri” başlığıyla 1 Haziran Salı günü saat 20.00’de yapılacak. Çevrimiçi olarak Zoom üzerinden gerçekleştirilecek etkinlikte 2018 yılından beri Raoul Wallenberg İnsan Hakları ve İnsancıl Hukuk Enstitüsü’nde İnsan Hakları Kentleri Projesini yürüten Bahar Özden konuşacak. Bahar Özden etkinlikte şu başlıklar üzerine konuşacak:

*İnsan hakları kentleri ve kapsayıcı toplumlar

*Yerel yönetimlerde LGBTİ+ hakları

*Yerel yönetim-sivil toplum işbirlikleri ve iyi örnekler

Bahar Özden, ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu. 2005 yılından bu yana Türkiye Belediyeler Birliği ve ardından Çankaya Belediyesi’nde yerel demokrasi, kapasite geliştirme, katılımcı planlama, toplumsal cinsiyet eşitliği, yerel eşitlik eylem planları, insan hakları ve uluslararası yerel yönetim iş birlikleri üzerine çalışıyor. 2018 yılından beri Raoul Wallenberg İnsan Hakları ve İnsancıl Hukuk Enstitüsü’nde İnsan Hakları Kentleri Projesi’ni yürütüyor.

Kayıt yaptırmak için tıklayın!

Üçüncü etkinlik, “Belediyeler ve LGBTİ+ Hakları: Yerel Yönetimler Herkese Hizmet Eder” başlığıyla 3 Haziran Perşembe günü saat 20.00’de yapılacak. Etkinlikte yerel yönetimlerde LGBTİ+ politikaları üzerine Yüksel Mutlu konuşacak. Etkinliğin moderatörü ise İlknur Üstün. Yüksel Mutlu; uzun yıllardır kadın mücadelesinde yer aldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Başkanlığı, İHD Genel Merkez Yöneticiliği, Türkiye Barış Meclisi kuruluş çalışmaları, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) MYK Üyeliği, Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi. Kayyum sürecinde Mersin Akdeniz Belediyesi Eş Başkanlığını yaparken gözaltına alınıp ilk mahkemede tahliye edildi. Dersimli bir eğitim emekçisi olan Mutlu, yerel yönetimlerde LGBTİ+ hakları üzerine çalıştı. Etkinlikte Yüksel Mutlu şu başlıklardan bahsedecek:

*Yerel yönetimlerde LGBTİ+ politikaları bakımından karşılaşılan zorluklar

*Kapsayıcı bir yerel yönetim anlayışı

*Çözüm önerileri ve deneyimler

Kayıt yaptırmak için tıklayın!

* Bu etkinlik, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

lgbti-esitligi-icin-kat-edilecek-cok-mesafe-var-yayini-turkcede-1



Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, yaşam, kent hakkı, dünyadan
İstihdam