06/12/2023 | Yazar: Kaos GL

Pozitif Alan’dan Defne Güzel, Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi'nde HIV ve mücadelenin tarihini anlattı.

“Ayrımcılık, HIV testi yaptırmanın önünde engele dönüşüyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi'nde dünden bugüne HIV mücadelesi konuşuldu. Dün (5 Aralık) Ankara Barosu'nda yapılan söyleşide 17 Mayıs ve Kaos GL’nin HIV Çalışmaları Topluluğu Pozitif Alan'dan Defne Güzel konuştu.

Uzun yıllar boyunca HIV’in sadece LGBTİ+’ların meselesi olarak görüldüğünü hatırlatan Güzel, “Kısa süre içerisinde heteroseksüellerde, kadınlarda, damar içi madde kullanıcılarında da HIV görülebileceği anlaşılsa ve HIV'in kan transferi ya da emzirme yoluyla geçebileceği öğrenilse de HIV paniği hep homofobiyle birlikte sürdürüldü” dedi.

TIKLAYIN - Fransa ve Türkiye’de HIV ve mücadele tarihi konuşuldu

Türkiye’nin HIV’e yanıtı: Hem HIV’in hem eşcinselliğin inkarı

Güzel, Türkiye'nin HIV'e verdiği yanıttan da bahsetti:

“Ahlakımızın, aile yapımızın sağlamlığının HIV'e müsaade etmeyeceği ve bunun tanrının bir gazabı olduğu söylendi. Kültürel bir bağışıklığımız olduğu düşünülüyordu. Aslında bu bir inkârdı. Yalnızca HIV'in değil, eşcinselliğin de bir inkârıydı.”

Etkinliğin devamında Güzel, damgalamanın ve ayrımcılığın önleme çalışmalarını da olumsuz etkilediğini katılımcılarla paylaştı. Önleme çalışmalarının en önemli ayağının HIV bilgisini topluma aşılamak olduğunu söyleyen Güzel, “Ayrımcılık; test yaptırmanın, tanı almanın önünde bir engel” diye konuştu.

Güzel, sunumun ardından dinleyicilerin sorularını yanıtladı.


Etiketler: insan hakları, hiv
İstihdam