01/12/2023 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs Yaşlılık Çalışmaları’nın Kış Buluşması, Fransa LGBTQ Hakları Elçisi Jean-Marc Berthon’ın katılımıyla başladı. Buluşmada, Fransa ve Türkiye’de HIV mücadelesi tartışıldı.

Fransa ve Türkiye’de HIV ve mücadele tarihi konuşuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği’nin Fransa'da LGBTİ+ yaşlılığı çalışan Grey Pride ile ortak düzenlediği “Hastalıkta, Sağlıkta, Yaşlılıkta” etkinlikleri Ankara’da başladı.

1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında Türkiye ve Fransa’daki durumun değerlendirildiği HIV panelini, Fransa’nın LGBTQ Hakları Elçisi Jean-Marc Berthon açtı.

Fransa LGBTQ elçisi Berthon Ankara’da

17 Mayıs Derneği’nin davetiyle Ankara’ya gelen Elçi Berton, açılış konuşmasında LGBTQ haklarını desteklemeye devam edeceklerini söyledi:

“Dünyada onlarca ülkede hâlâ eşcinsellik suç olarak görülüyor. Bu, hiç adil değil ve büyük bir skandal. Öte yandan eşcinselliğin suç olmaktan çıkartılmış olması yetmez, eşit haklar için mücadele etmek gerekir.”

Berthon, Türkiye’deki temaslarına ilişkin ise şöyle dedi:

“17 Mayıs Derneği ve Grey Pride’ın çabalarıyla geldiğim Türkiye’deki LGBTİ+ hareketi beni çok etkiledi. 17 Mayıs Derneği ile ayrıca da görüşebildim ve çok etkilendim. Çok güçlü ve donanımlı bir hareket var Türkiye’de.”

TIKLAYIN - Fransa LGBTQ Elçisi Berthon Ankara’da!

“Fransa’daki HIV örgütleri kapanmaya başladı”

Elçi Berton’un açılış konuşmasından sonra Grey Pride’tan Sylvain Guyot, Fransa’daki HIV mücadelesinin dünü ve bugününü anlattı. Guyot, Fransa’da son dönemlerde HIV meselesinin sona erdiğine ilişkin yanlış bir algı olduğunu belirterek şöyle dedi:

“HIV alanında çalışan çok sayıda küçük örgüt kapanmak zorunda kaldı. Fransa’da okullarda cinsellik eğitiminin kaldırılması, HIV’e dair çalışmaları da ciddi oranda etkiledi. PReP ve PeP önemli gelişmeler olsa da damgalama hâlâ devam ediyor. Bu damgalamaya karşı çalışmalar da, HIV’e olan ilginin azalmasından nasibini aldı.”

LGBTİ+ örgütlerinin HIV alanındaki itici gücü

Pozitif Alan’dan Defne Güzel ise Türkiye’deki durumu aktardı. Güzel, dünden bugüne HIV’in ve HIV aktivistlerinin çalışmalarından bahsederek, “LGBTİ+ örgütlerinin HIV alanındaki itici gücünü unutmamamız gerek. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, hâlâ alanda yeterli ve kapsamlı çalışmalar yapmıyor” dedi ve ekledi:

“Doğru bilgiyi sivil toplum örgütleri yaygınlaştırmaya çalışıyor. Bir yandan gönüllü test ve danışmanlık merkezlerinin sayısı çok az. LGBTİ+ örgütleri sayesinde hem LGBTİ+’lar hem de toplum HIV’le ilgili doğru bilgiye erişebiliyor. Kamunun, bakanlığın yetersizliği belirleyici durumda.”

HIV’le yaşayanların haklarının bilerek ve isteyerek ihlal edildiğini vurgulayan Güzel, “HIV’le yaşayanların sağlığa erişimi, çalışma hakkı ve mahremiyeti özellikle hedef alınıyor. Bile, isteye ayrımcılık; bile, isteye nefret var” ifadelerini kullandı.

Diyanet, Ulusal AIDS Komisyonu üyesi ama LGBTİ+ örgütleri değil

Son konuşmacı 40+ Lubunya İnisiyatifi’nden Umut Güner ise 1998’den bugüne HIV aktivizmine tanıklığını aktardı. Farklı yıllarda HIV’le ilgili çalışmaların değiştiğini belirten Güner, günümüzde LGBTİ+ örgütlerinin olmadığı bir Ulusal AIDS Komisyonu’nun yarattığı sorunları aktardı:

“Halen arada sırada toplandıklarını duyuyoruz. Pandemi döneminde pandemiyi HIV’e ve lubunyalara bağlayan Diyanet de bu komisyonun üyesi. Ancak burada şunun altını da çizmek isterim, son yıllarda HIV aktivizmi yapan kişiler de sanki bir cinsel yönelimleri yokmuş gibi aktivizm yapmaya başladılar. Bu da onları görünmez kılan, en azından görünmez kılmasa da “hetero” varsayan bir süreci beraberinde getirdi. LGBTİ+ aktivizmi içinde de HIV meselesi bir süre daha fısıltı gazetesi ile yayılan dedikodu olarak dolaştı. Ancak bugün artık açık HIV pozitif lubunyaların varlığı ile HIV daha rahat konuşulabilir bir hale geldi.”


Etiketler: insan hakları, tarihimizden, hiv, yaşlılık
İstihdam