25/07/2014 | Yazar: Kaos GL

Azerbaycan’da Nefes LGBT Alyansı, ülkedeki ilk LGBT ve toplumsal cinsiyet forumunu gerçekleştirdi.

Azerbaycan’ın ilk LGBT forumu: ‘İşveren beni görünce sanki şok geçiriyor’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Azerbaycan’da Nefes LGBT Alyansı, ülkedeki ilk LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) ve toplumsal cinsiyet forumunu Çarşamba günü gerçekleştirdi.
 
“Şahmarlı’nın intiharını araştıran tek bir vekil çıkmadı”
 
Başkent Bakü’de gerçekleştirilen etkinlikte, bu yılın başında hayatına son veren aktivist İsa Şahmarlı anıldı. Azad LGBT başkanı Lala Mahmudova, Şahmarlı’nın mücadelesini ve hayallerini anlattı.
 
Mahmudova’nın ardından Nefes LGBT Başkanı Atilla Cavid Nabiyev, ülkedeki yasal mevzuatın homofobik ve transfobik etkilerini paylaştı. Nabiyev, Şahmarlı’nın intiharının arkaplanını araştıran tek bir vekilin bile çıkmadığını belirtti.
 
Vize sorunu nedeniyle etkinliğe video aracılığıyla katılan ILGA-Europe Program Direktörü Bjorn Van Roozendaal, bir Avrupa Konseyi üyesi olarak Azerbaycan’ın insan hakları sorumluluklarını hatırlattı.
 
İşverenden “sen niye böylesin?” sorusu!
 
Avukat Asima Nasirli ise ülkede kadın hakları açısından yaşanan sorunlara dikkat çekti. Erken evliliklere zorlanan kadınlara eğitim hayatından uzaklaşarak ekonomik bağımsızlıklarını kazanamadığını vurgulayan Nasirli, Azerbaycan’da tek bir kadın başsavcı olmadığını söyledi.
 
Etkinlikte söz alan Julian adlı 22 yaşındaki bir trans, iş bulmakta yaşadığı sıkıntıları paylaştı. İş başvurularını özellikle fotoğrafsız yaptığını anlatan Julian, görüşmeye gittiği zaman işverenlerin “sanki şok geçirdiğini” ifade ediyor:
 
“Sen niye böylesin, ailen böyle olduğunu biliyor mu gibi aslında onları hiç ilgilendirmeyen sorular soruyorlar.”
 
Yaklaşık 40 kişinin katıldığı etkinlik “All You Need is Love” filminin gösterimiyle sona erdi.
 
İlgili haberler:
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam