01/11/2022 | Yazar: Kaos GL

Kürt drag sanatçısı babykilla ve fotoğrafçı Ömer Tevfik Erten, Prince Claus Vakfı’nın 2022 Tohum Ödülleri’ne layık görüldü.

babykilla ve Ömer Tevfik Erten’e Prince Claus’tan ödül Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kültürel etkinlikler ve sanatı desteklemek için çalışan Prince Claus Vakfı’nın, 2022 Tohum Ödülleri sahiplerini buldu.

Vakfın her yıl kariyerinin başındaki sanatçıları desteklemek için dünyanın dört bir yanından 100 sanatçıya verdiği ödül bu yıl Türkiye’den iki sanatçıya gitti. İstanbul’da yaşayan Kürt drag sanatçısı babykilla ve fotoğrafçı Ömer Tevfik Erten (ÖTE), ödülü alan 100 sanatçı arasında yer aldı.

babykilla ve Ömer Tevfik Erten, ödülü aldıktan sonra hislerini KaosGL.org’la paylaştı.

babykilla-ve-omer-tevfik-erten-e-prince-claus-tan-odul-1

“Zırıllık cesaret gerektirir çünkü risk kaçınılmazdır, hele ki Türkiye’de” diyerek sözlerine başlayan Erten, “Bu yorumu kenarda duran biri olarak değil sanata ve zırıllığa bizzat katılan biri olarak yapıyorum. Lubunca, bu coğrafyada yaşayan queerlerin kendi içinde geliştirdiği bir jargon ve dönemin ihtiyaçlarına göre şekillenen bir yapıya sahip. Zırıl ile ilk karşılaştığımda feminenliği çağrıştırdığı için değersiz ve dışlanan bir şey olduğunu fark etmiştim” dedi ve #NoFem’ etiketini hatırlattı.

Bugünden bakınca zırıllığı sayesinde hayatta kaldığını, ürettiğini belirten Erten, şöyle devam etti:

“Ona yeni bir anlam kazandırmak istiyorum: yaratıcı cesaret. Çünkü yaratıcılık oluşun zorunlu bir devamıdır. Zırıl bireyin kendi merkezini, kendi varoluşunu korumak için kullandığı yöntemden başka bir şey değildir. Zırıl, içinde bireyin yaratıcı gizli gücünün saklı olduğu bir personadır. Eril dünyaya uyum sağlamanın yaratıcı bir yoldur. Cesaret ise daha çok umutsuzluğa rağmen ilerleyebilme yetisidir.

“Bugün Türkiye’de queer sanatın ve sanatçıların varlığını konuşabiliyor, alan açıyor ve açtığımız alanları birbirimiz için güçlendiriyoruz. Bu alanı kimler için açıyoruz diye düşününce tabii ki neşesini, cesaretini ve var oluşunu kutlayan biz zırıllar için, diyorum. Zırıl candır, zırıl ilhamdır, zırıl birbirimize ve etrafa yaydığımız feminen ve maskülen enerjiyi ters yüz eden, onu yeniden yorumlayan sınırsız bir kimliktir.

“Bir zırıl olarak, eril tahakkümün varoluşuna karşı başkaldıran bir kahramanım. Kim olduğumun farkındayım ve tüm kalbimle bunu kabul ediyorum. Tüm acı gerçeklere karşı bir isyan! Ne zaman olacağı belirsiz bir kurtuluş umuduna bel bağlamak yerine mücadele etmeye ve zırıl olmaya gururla devam ediyorum. Prince Claus Seed Awards ile onurlandırıldığım bu ödülü varoluşunu cesaretle kutlayan, yaşayan ve yaşatan bizlere ve personalarımıza adıyorum.”

babykilla-ve-omer-tevfik-erten-e-prince-claus-tan-odul-2

Ödülünü Kürt lubunya direnişine adayan babykilla, “Ödülü kazandığımı öğrenince çok mutlu oldum. Daha gerçekleştirmek istediğim bir sürü hayalim ve fikrim var, onların bir kısmı için kesinlikle can suyu olacak. Heyecanlıyım” dedi ve ekledi:

“Görülmek, yeteneğimin ve emeğimin tanınıp ödüllendirilmesi gurur verici. Özellikle böyle bir ekonomide ve politik ortamda drag yapmanın zorluğu bir yana, İstanbul’da Türklerin dominasyonunda olan eğlence ve gece hayatında kendine yer açmaya çalışan bir Kürt olarak ayrıca gururluyum. Tek başıma çıktığım bu yolda hayatıma girmeleriyle asla yalnız hissettirmeyen, desteğini esirgemeyen herkese minnettarım. Ödülümü, her daim durumu kudretli olan Kürt lubunya direnişine adıyorum.”


Etiketler: kültür sanat, dünyadan
nefret