24/10/2012 | Yazar: Kaos GL

Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ üyeleri, Makedonya özelinde tüm Balkanlar’daki LGBT dostlarına desteğini bu mektup ile dile getiriyor.

Balkan LGBT Örgütleri, Bölgelerindeki Homofobik Şiddeti Kınıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ üyeleri, Makedonya özelinde tüm Balkanlar’daki LGBT dostlarına desteğini bu mektup ile dile getiriyor.

Balkanlar’daki LGBT örgütleri, kendi ülkelerinde ve geneliyle bölgelerinde görünürlüğü artmakta olan homofobik şiddete, nefret söylemine ve nefret suçlarına karşı ciddi endişeler taşıyor.
 
Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ” üyesi 18 ülkeden LGBT örgütleri olan bizler, LGBT bireylere karşı nefretini kusan, mevkilerini LGBT bireylere karşı her türlü ayrımcılığı meşrulaştırmak için kullanan hükümet çalışanlarını, dini temsilcileri ve medya çalışanlarını kınıyoruz.
 
Altını çizmeliyiz ki, televizyon ve yazılı medyada LGBT bireyleri hor görmeye ve aşağılamaya çalışan her türlü ifade, toplumun geri kalan kesimi tarafından yaşatılan ve yaşatılacak olan her türlü saldırının birebir sorumlusu ve meşrulaştırıcısıdır.
 
Bizleri özellikle endişelendiren durum, ILGA-Europe yasa haritalamasında Avrupa’nın ne yazık ki en sorunlu ülkesi durumundaki Makedonya’da yaşanan güncel homofobik saldırılardır. 21 Ekim Pazar gecesi, “LGBT United Macedonia” örgütünün Başkanı Alen Shakiri, 2 erkek tarafından ciddi fiziksel saldırıya maruz bırakıldı. Bu saldırı, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Spiro Ristovski’nin12 Ekim tarihinde kamuya hitaben yaptığı nefret dolu açıklamalarının elbette hemen akabinde meydana geldi! Ristovski, eşcinsellerin kesinlikle evlenmemeleri gerektiğini ve çocuk edinme gibi bir meselenin masasına bile konamayacağını ifade etti. Bakan bu açıklamalarını, SITEL isimli televizyon kanalında defalarca tekrarladı; ayrıca eşcinselliği, ensest, pedofili ve çokeşlilikle karıştırdı! Bunu takiben, Vecer isimli ulusal gazete, LGBT bireylere ait aşağılayıcı çok sayıda yazılı ve görsel yayınlayarak, nefret kampanyasına katıldı!
 
Makedonya’nın durumu dehşet verici, ancak bu ülkedeki nefretin kendine has bir durumu elbette yok! Homofobi ve transfobi, tüm bölgede yaygın bir şekilde yaşanır durumda. Yunanistan, son zamanlarda LGBT bireylerin yaşadığı sözlü saldırı ve fiziksel yaralamaları kayda geçirmekte. Henüz 2 hafta önce, Sırbistan hükümeti bir kez daha Belgrad Onur Haftası’nı yasaklama yoluna gitti ve bu şekilde bir kez daha LGBT bireylerin örgütlenme ve kendilerini ifade etme özgürlüklerini gasp etmiş oldu!
 
Tüm bu yaşananları takiben, Hırvatistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Yunanistan, Bosna Hersek, Tunus, Cezayir, Irak, Filistin, İran, Lübnan, İsrail, Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye’den LGBT örgütlerinin yer aldığı Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ olarak, Makedonya’daki LGBT dostlarımızın yaşadığı saldırıları kınıyoruz ve Makedonya hükümetini, saldırı vakalarını araştırmaya, saldırganları adaletin karşısına çıkarmaya, LGBT bireylerin birebir hayatlarına dair söyleyeceklerini ifade etme haklarından ellerini çekmeye ve LGBT bireylere karşı yürüttükleri aşağılama ve nefret kampanyasına son vermeye çağırıyoruz! Makedonya hükümetini ayrıca, Ayrımcılık Karşıtı Yasa’ya “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” tanımlarını dahil ederek yasanın gereklerini yerine getirmeye ve bu hakların geliştirilmesi adına gerekli adımları atmaya çağırıyoruz!
 
Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ, Makedonya’daki LGBT dostları için dayanışmasını bu vesile ile dile getiriyor ve sosyal ve kurumsallaşmış her türlü nefret manifestosuna karşı yardımını sürdüreceğini ifade ediyor.
 
Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam