14/05/2013 | Yazar: Nevin Öztop

Arnavutluk, Mısır, Bosna-Hersek, Makedonya ve Türkiye, 17 Mayıs Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün IDAHO vesilesiyle düzenleyecekleri etkinlikleri duyurdu.

Balkanlar’dan Orta Doğu’ya 17 Mayıs Kutlamaları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Arnavutluk, Mısır, Bosna-Hersek, Makedonya ve Türkiye, 17 Mayıs Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün IDAHO vesilesiyle düzenleyecekleri etkinlikleri duyurdu.
 
1990 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nün zihinsel hastalık listesinden eşcinselliğin çıkarıldığı gün olan 17 Mayıs, dünya çapında 100’den fazla ülkede kutlanıyor. Arnavutluk, Mısır, Bosna-Hersek, Makedonya ve Türkiye de 17 Mayıs vesilesiyle düzenleyecekleri etkinlikleri duyurdu.
 
17 Mayıs’ta Bölgesel Memorandum
Orta Doğu, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Kafkasya’da yer alan LGBTIQ örgütlerinin ve girişimlerinin Mayıs 2011’de ortak çalışma kararıyla kurulan “Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ”, 2012’nin sözkonusu bölgelerdeki LGBTIQ toplumunun insan hakları için ne anlama geldiğini anlatan ilk Yıllık Memorandum”unu 13 Mayıs’ta yayınladı.
 
LGBTIQ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve Queer) toplumunun sosyal ve hukuki yaşam koşullarının iyileştirilmesi adına, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtı Gün çerçevesinde yayınlanan “Memorandum 2013” Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Cezayir, Ermenistan, Filistin, Gürcistan, Hırvatistan, Irak, İsrail, Karadağ, Lübnan, Makedonya, Mısır, Sırbistan, Tunus, Türkiye ve Yunanistan’ı ele alıyor.
 
Memorandum, LGBTIQ toplumunun suç sayılması ve cezalandırılmasından, din, ahlak ve hatta “kapitalizmle mücadele” adı altında kınanmasına kadar çeşitlilik gösteren homofobi ve transfobinin net bir resmini çıkarıyor. 
 
Mısır’ın Homofobi Karşıtı Günü
Mısır’daki LGBT toplumu 17 Mayıs IDAHO ile birlikte Mısır’ın Homofobi Karşıtı Günü EDAHO’yu kutlamak için bir kampanya başlattı. EDAHO etkinlikleri 2001 yılında Nil Nehri’nde yüzen eşcinsel bir gece klübü olan Queen Boat (Kahire 52) Baskını’nın yapıldığı 11 Mayıs’a denk gelecek. Tutuklanan 52 erkekten 50’si Fuhuşla Mücadele kapsamında “mutat ahlaksızlık” ve “edebe aykırı davranış”la suçlanmıştı.
 
Homofobiye Karşıtı Bölgesel Ağ’ın üyesi Bedayaa Örgütü’nden Maha Yousef de 11 Mayıs’taki etkinliklerinde Memorandum 2013’ten bahsedecek.
 
Arnavutluk Seçimi IDAHO’nun Gündeminde
Arnavutluk’tan LGBT örgütleri Aleanca LGBT Pro LGBT ve Pink Embassy de bu yıl 17 Mayıs etkinlikleri düzenliyor.
 
Pink Embassy LGBT gençliği, medya, homofobinin toplumsal etkileri ve ayrımcılık karşıtı yasalarla ilgili forum, panel, sergi ve atölyeler gerçekleştiriyor. Poster çalışmaları da 23 Haziran 2013’teki seçimlere özel hazırlandı.
 
Aleance LGBT, İsveç’teki The Unstraight Museum ile ortaklaşarak Tiran’daki Ulusal Tarih Müzesi’nde gerçekleşecek “1. Madde” adında bir sergi etrafında iki haftalık bir etkinlik programı hazırladı.
 
Aleance LGBT ve Pro LGBT örgütleri 2012 yılında LGBT haklarında kazandıkları başarıları kutluyor. Her iki örgüt de “2012 yılı müttefiki” ödülüyle LGBT hareketine açık destek sunan farklı insanları onurlandırmak istiyor.
 
Bosna-Hersek, Makedonya ve Türkiye de 17 Mayıs’ı Kutluyor
Bosna-Hersek de IDAHO’yu 13-19 Mayıs tarihleri arasında Sarajevo’da kutlayacak. Sarajevo Open Center, “bölgede LGBT aktivizmi” teması çerçevesinde medya kampanyaları, gazetecilerle oturumlar ve tartışmalar düzenleyecek.
 
Makedonya’dan LGBTI Support Center ise IDAHO programının açılışını Memorandum 2013 ile yapacak. Program dâhilinde Sırp lezbiyenlerin hikâyelerinin bir derlemesi olan “Düzgün Bir Hayat” kitabının tanıtımı da yapılacak.
 

8. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Kaos GL, Fransa’da “Herkes İçin Evlilik” tasarısını hazırlayan Senatör Esther Benbassa’yı 18 Mayıs’ta Ankara’da ağırlayacak. 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam