27/09/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Dünyanın en büyük makarna firması Barilla’nın genel başkanı, eşcinsel karşıtı açıklamalarıyla uluslararası tepkiye yol açtı.

Barilla Paketinden Homofobi Çıktı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünyanın en büyük makarna firması Barilla pek çok farklı makarna çeşidi üretse de, firmanın genel başkanı tüketicilerin çeşitliliğini hazmedemiyor. Guido Barilla’nın reklamlarında asla eşcinsel bir çifte yer vermeyeceğini ve beğenmeyenlerin başka markaları satın alabileceğini söylemesi uluslararası tepkiye yol açtı.

Barilla’nın Ailesinde Eşcinsellere Yer Yok
“Homoseksüel bir ailenin olduğu bir reklam asla yapmam. Saygım olmadığından değil; ama onlarla aynı görüşte olmadığımdan yapmam. Bizimki, kadının temel bir rol oynadığı, klasik bir aile,” diyen Barilla, reklamlarında İtalya kırsalında yaşayan geleneksel heteroseksüel aile imgesini “Barilla’nın olduğu yerde, ev vardır,” sloganıyla kullanıyor.
 
Barilla, firmanın reklam politikasına ilişkin “Eşcinseller makarnamızı ve reklamlarımızı beğeniyorlarsa, makarnamızı yerler. Beğenmiyorlarsa yemezler ve başka bir marka alırlar," dedi. Radyo 24’e verdiği söyleşide eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkına karşı olduğunu belirten Barilla, evlilik eşitliğini ise desteklediğini söyledi.
 
Eşcinsel Vekilden Boykot Çağrısı
İtalyan parlamentosunun açık eşcinsel vekili Alessandro Zan, Twitter hesabından, “Tüketicilerle dalga geçemezsin, eşcinsel olanlar dâhil” yazarak Barilla’ya tepkisini ortaya koydu. Solcu ve LGBT aktivisti Zan, “işte karşımızda İtalyan usulü bir diğer homofobi örneği. Ben Barilla’yı boykot ediyorum ve diğer vekilleri de buna davet ediyorum. Makarnamın markasını çoktan değiştirdim. Barilla’nın kalitesi berbat,” dedi.
 
Sözlerinin basında geniş yer almasından sonra Barilla, Twitter’dan bir açıklama yaparak özür diledi: “Pek çok kişinin hassasiyetlerini dikkate almadığım için çok özür dilerim. Ayrım yapmadan herkese sonsuz saygım var.”
 
Barilla’nın eşcinsel karşıtı açıklaması, ülkede LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) haklarının gündemde olduğu bir zamana denk düştü. LGBT vatandaşlara sağlanan yasal güvencenin genişletilmesiyle ilgili bir tasarıyı görüşecek olan parlamentoda Beş Yıldız Hareketi’nin bir öpüşme eylemi yaparak LGBT’lere destek vermesi de dünya basınında geniş yer almıştı.  

Etiketler: yaşam
İstihdam