30/07/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, bugün Meclis’e sunduğu soru önergesiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in transfobik nefret cinayetlerini önlemeye yönelik çalışmaları hakkında bilgi istedi.

BDP’den Fatma Şahin’e: Trans Cinayetlerini Önlemek İçin Ne Yaptın? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, bugün Meclis’e sunduğu soru önergesiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in transfobik nefret cinayetlerini önlemeye yönelik çalışmaları hakkında bilgi istedi.
 
Trans Kırımına Son Vermek İçin Devlet Yapacak?
Ata, Bakanlığın trans cinayetleri ve transfobiyle mücadelede neler yapacağına dair Şahin’in yazılı cevap vermesini talep etti.
  
“Translara yönelik şiddet ve ‘kırım’, kadınlara, engellilere, HIV pozitif bireylere, Kürtlere, Ermenilere, Alevilere, işçilere, emekçilere, sığınmacı/mültecilere, doğaya, hayvanlara yönelen şiddetin bir başka yüzüdür ve devlet bu şiddete karşı bireyleri korumakla yükümlüdür,” diyen Ata, nefret cinayetlerinin etkili bir şekilde soruşturulmamasını ve katillerin ‘haksız tahrik’ ya da ‘iyi hal’ indiriminden yararlanmasını eleştirdi.
 
BDP Batman Milletvekili’nin Meclis’e sunduğu soru önergesinin maddeleri şunlar:
 
- Her gün fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalıp, toplumun çeperlerine itilen trans bireylerin eşitlik ve özgürlük içinde yaşayabilmesi için Bakanlığınız tarafından alınması planlanan önlemler nelerdir?
 
- Bakanlığınızın gündeminde, transfobiye karşı mücadele etmek ve bu yolla trans bireylere yönelik cinayetlerin önlenmesine katkı sunmak amacıyla yürütülmesi planlanan bir çalışma yer almakta mıdır?
 
- Nefret suçları yasasının çıkarılması ve böylelikle trans bireylere ve tüm farklı kimliklere yönelik şiddetin önüne geçilmesi için Adalet Bakanlığı’na sunmak üzere hazırladığınız bir yasal düzenleme önerisi bulunmakta mıdır?
 
- Yakın bir tarihte TBMM’de de özel gösterimi yapılan “Benim Çocuğum” adlı belgeselde konu edildiği üzere LGBT bireylerin aileleri de türlü sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu gerçek göz önünde bulundurulduğunda, Bakanlığınızın ailelerin karşılaştıkları sıkıntıları paylaşmak ve azaltmak amacıyla hazırladığı bir destek programı bulunmakta mıdır?
 
Türkiye’nin Translara Saygı Karnesi Kırıklarla Dolu
Türkiye’de geçen yıl 6 transfobik nefret cinayeti işlendi. 2013 Temmuz sonu itibariyle ise biri Düzce, biri Kuşadası ve ikisi İstanbul’da olmak üzere dört trans nefret cinayetleri sonucu hayatlarını kaybetti. Bugüne kadar Bakanlığın sitesinde trans cinayetleriyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.    

Etiketler: yaşam
İstihdam