04/03/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Pembe Hayat Derneği’nin düzenlediği Seks İşçiliği ve İnsan Hakları Sempozyumu’nda Cumartesi günü BDSM (Bağlama-Disiplin-Sadizm-Mazoşizm) atölyesi yapıldı.

BDSM: Ne Polis Şiddeti, Ne de Koca Dayağı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Pembe Hayat Derneği’nin düzenlediği Seks İşçiliği ve İnsan Hakları Sempozyumu’nda Cumartesi günü BDSM (Bağlama-Disiplin-Sadizm-Mazoşizm) atölyesi yapıldı. Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünden Yardımcı Doçent Tuna Erdem’in yürüttüğü atölyede BDSM’nin ne olduğu ve ne olmadığı ele alındı.
 
“Vurdu-Kırdı” BDSM Değil!
BDSM kısaltmasının B-D (bağlama-disiplin), D-S (hükmetme-boyun eğme) ve S-M (sadizm-mazoşizm) ikililerinden oluştuğunu anlatan Erdem, BDSM’nin fiziksel ya da zihinsel olarak bir hareket ve duyu kısıtlamasından duyulan cinsel haz olduğunu belirtti.
 
Seks işçilerinin her zaman mağdur olarak gösterilmesinde olduğu gibi bir kişinin kötü muamele ve aşağılanmaya rıza göstermesinin mümkün olmadığının düşünüldüğünü söyleyen Erdem, polis şiddeti ya da koca dayağının BDSM olmadığını vurgulayarak BDSM’nin üç temel ilkesi olan SSC’yi (güvenli, aklı başında, rızaya dayalı) açıkladı.  
 
Büyük Bir Güven İlişkisi
Erdem, ilişki sırasında yapılacak eylemlere ve bu eylemlerin dozuna 300 maddelik bir listeden karşılıklı olarak karar verildiğini anlatarak olası risklerin azaltılması, kalıcı zarar veren hiçbir şeyin yapılmaması ve ilişki öncesinde tarafların konuşarak ne yapacakları ve yapmayacakları konusunda uzlaşmasının önemine dikkat çekti.
 
BDSM’nin bir çeşni olmadığını söyleyen Erdem, “BDSM; cinsel bir hazzın bilinçli olarak peşine düşmektir,” dedi.
 
İlgili haber:

Etiketler: yaşam, cinsellik
İstihdam