19/11/2019 | Yazar: Eda Zeran

Tarih Vakfı ve Kaos GL Derneği’nin düzenlediği “Beden Tıbbın 'Cinsiyet'ine Uymadığında” paneli Hülya Türker’in anısına düzenledi.

“Beden Tıbbın 'Cinsiyet'ine Uymadığında” kimin hakları ihlal ediliyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraflar: Umut Güven / Kaos GL

Tarih Vakfı’nın iki haftada bir Cuma günleri düzenlediği “Ankara Tartışmaları” kapsamındaki son etkinliği, geçirdiği beyin anevrizması sonucu Temmuz ayında aramızdan ayrılan Hülya Türker’in anısına bir panel oldu.

beden-tibbin-cinsiyet-ine-uymadiginda-kimin-haklari-ihlal-ediliyor-1

Kaos GL Derneği ortaklığı ile düzenlenen “Beden Tıbbın 'Cinsiyet'ine Uymadığında: Hak, İhlal Ve Mücadele Ekseninde 'İnterseks'” başlıklı panelin konuşmacıları ise Şerife Yurtseven, Ceren Aydın ve Koray Başar'dı.

Ankara’da, Tarih Vakfı’nın salonunda gerçekleşen panelin açılış konuşmasını Nalan Mumcu yaptı.

beden-tibbin-cinsiyet-ine-uymadiginda-kimin-haklari-ihlal-ediliyor-2

Mumcu’nun ardından sözü alan Hülya Türker’in yakın arkadaşlarından Cevahir Özgüler, Hülya Türker hakkında konuştu ve panelin ortaya çıkışı hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Özgüler sözlerini Hülya anısına Kaos GL tarafından kaleme alınan yazıdaki şu cümle ile sona erdirdi: “Yazdıkları ve dile getirdikleriyle bu dünyanın nezaket ve incelik potansiyellerini yeniden kuran Hülya’nın anısına saygıyla

Panel öncesinde “Arafta değil her taraftayız: İnterseks” belgeseli gösterildi.

“Cinsiyet değil iki ile iki yüzle bile sınırlandırılabilen bir kavram olamaz”

Belgeselin ardından ilk sözü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Psikiyatr Koray Başar aldı. Başar, tıbbın ikili cinsiyet sistemini baz almasını eleştirdi ve cinselliğin yalnızca üreme amaçlı olmadığını hatırlatarak, ikili cinsiyet dayatmasının sebeplerinden birini de cinselliğin üreme ile ilişkilendirilmiş olması ile açıkladı.

 beden-tibbin-cinsiyet-ine-uymadiginda-kimin-haklari-ihlal-ediliyor-3

Başar sözlerini şöyle sona erdirdi: “Cinsiyet değil iki ile iki yüzle bile sınırlandırılabilen bir kavram olamaz”

“Cinsiyetin sınırlarının nerede çizildiği sadece tıbbın konusu olmayabilir”

Başar’ın ardından panelin bir diğer konuşması Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar bölümünden Ceren Aydın oldu. Aydın konuşmasında, “İnterseksin Tıbbileştirilmesi ve Cinsiyet Karakteristiklerinin Varyasyonları: Türkiye'deki Klinisyenlerin Anlatıları ve Interseks Bireylerinin Tıbbi Prosedürlerin Analizi” isimli tez çalışmasından bahsetti. Doktorlar ve interseks bireylerle yaptığı görüşmeler ışığında; “cinsiyetin sınırlarının, interseksin sınırlarının nerede çizildiği sadece tıbbın konusu olmayabilir” dedi.

 beden-tibbin-cinsiyet-ine-uymadiginda-kimin-haklari-ihlal-ediliyor-4

Aydın, çalışmasındaki belki de en can alıcı hususun; “cinsiyet, ahlak ve cinsellikle ilgili toplumsal normların klinik kararlara yansıması” olduğunu belirterek konuşmasına son verdi.

“Eski çağlarda da vardık, şimdi de varız, yarın da var olmaya devam edeceğiz”

Panelin son konuşmacısı İnterseks Türkiye-İnterseks Anatolia’dan Şerife Yurtseven oldu. Yurtseven, “Arafta Değil Her Taraftayız: İnterseks” belgeselinden bahsetti. Tıbbın tanrı gibi davrandığını ve intersekslerin neslinin tüketilmeye çalışıldığını ve intersekslerin toplumun ahlakını bozacak bir tehdit gibi algılandığını belirten Yurtseven “Pek çok interseks bu durumu kanıksamış; sesiz sedasız hayatlarına son veriyor. Hâlbuki insana sadece insan gözüyle bakabilmenin yeter” dedi.

beden-tibbin-cinsiyet-ine-uymadiginda-kimin-haklari-ihlal-ediliyor-5

Yurtseven sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz interseksler eski çağlarda da vardık, şimdi de varız, yarın da var olmaya devam edeceğiz.”

Panel konuklardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 


Etiketler: insan hakları, sağlık hakkı
2024