27/09/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Yarın yapılması planlanan Belgrad Onur Yürüyüşü, güvenlik endişeleriyle yasaklandı.

Belgrad Onur Yürüyüşü 3 Yıldır Yasaklı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yarın yapılması planlanan Belgrad Onur Yürüyüşü, güvenlik endişeleriyle yasaklandı. Sırp yetkililer, saldırgan grupların varlığını ileri sürerek son 3 yıldır ülkedeki LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) yürüyüş yapmasını engelliyor.
 
Hükümet LGBTİ vatandaşlarının güvenliğini sağlayamıyor!
Başbakan Ivica Daçiç, güvenlik komitesiyle yaptığı uzun bir toplantının ardından kararın oybirliğiyle verildiğini açıkladı. Değerlendirmelerine göre, güvenli bir yürüyüşün yapılmasının mümkün olmadığını belirten Daçiç, “bu, holiganlara ayrıcalık tanındığı anlamına gelmiyor,” dedi.
 
6500 polis görevlisinin hazır bulunacağı belirtilen önceki açıklamalarda katılımcıların yürüyüş alanına girmeden önce tek tek kimlik kontrolünden geçmesi planlanmıştı.
 

AB Toplanma Özgürlüğünde Israrcı
Onur Yürüyüşü için Belgrad’da bulunan ILGA-Europe Yönetim Kurulu Üyesi Brian Sheehan, kararın kabul edilemez olduğunu belirtti:
 
“Sırp polis kuvvetleri Onur Yürüyüşü’ne katılacakların güvenliğini sağlamada yeterli olduğunu açıkça ifade etmişti. Önceki yıllarda olduğu gibi, karşıt göstericilerin tehditleri Sırp yetkililer tarafından barışçıl Onur Yürüyüşü’nü yasaklamak için kullanıldı.”
 
AB müzakerelerine en geç Ocak 2014’te başlayacak olan Sırbistan’ın LGBTİ haklarına yaklaşımı AB sürecinde kritik bir öneme sahip. Avrupa Konseyi, Sırp hükümetinin yürüyüşe karşı tutumunu kınarken Sırp hükümeti de AB’ye girmek için yürüyüşe göz yuman bir yaklaşım sergilemişti. 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam