27/09/2013 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Af Örgütü, yarın yapılması planlanan Belgrad Onur Yürüyüşü’nün koruma altına alınması için bir acil eylem çağrısı yaptı.

Belgrad Onur Yürüyüşü İçin Acil Eylem Çağrısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Af Örgütü, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yarın yapılması planlanan Onur Yürüyüşü’nün koruma altına alınması için bir acil eylem çağrısı yaptı.
 
LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) ve aktivisterin güvenliği, ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğünün sağlanması için imzalanan dilekçeler yarına kadar Başbakan ve İçişleri Bakanı Ivica Dačić ve Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vučić’e gönderilecek.
 
Belgrad Onur Yürüyüşü Yine Yasaklanabilir
Uluslar arası Af Örgütü, açıklamasında Belgrad Onur Yürüyüşü’nün yasaklı tarihine yer verirken ülkede LGBTİ haklarındaki gelişmelere ve kaygılarına da yer verdi:
 
“Sırbistan yetkilileri, 2011 ve 2012’deki Onur Yürüyüşleri’ni rapor edilen güvenlik tehditleri ve 2010 Onur Yürüyüşü’ndeki şiddetli karşıt gösteriler nedeniyle yasakladı. Sırbistan yetkilileri 2010’da 6,000 karşıt göstericiye karşı, Onur Yürüyüşü katılımcılarının güvenliğini 5,000 polis memurunu görevlendirerek sağladı.
 
“Uluslararası Af Örgütü 2010 Belgrad Onur Yürüyüşü’nde ilk elden deneyim sahibi oldu, dolayısıyla daha önce İçişleri Bakanı’nın belirttiği, sağ görüşlü grupların tehditlerinin ve hareketlerinin oluşturduğu güvenlik problemlerinin farkında. Fakat, 2010’da Onur Yürüyüşü’nü düzenleyenlere ve destekçilerine yönelik şiddet veya tehditlerden sorumlu olduğu iddia edilerek  tutuklananlardan çok azı adalet önüne çıkarıldı. 2011 ve 2012 Onur Yürüyüşü’nün yasaklanmasının ardından, rapor edilen güvenlik tehditlerine yönelik daha da az sayıda soruşturma ve kovuşturma gerçekleştirildi.”
 
Anayasa Mahkemesi de Yasağa Karşı
“Uluslararası Af Örgütü, geçen yıl Sırbistan’ın, Ceza Kanunu’nda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli işlenen nefret suçlarının yasaklanması da dahil olmak üzere, LGBTİ topluluğuna yönelik ayrımcılık yapılmamasının güvence altına alınması için dikkate değer gelişmeler kaydettiğini belirtiyor.
 
“Fakat Uluslararası Af Örgütü, Sırbistan yetkililerinin, planlanan Onur Yürüyüşü’ne izin vermeyi reddedeceğinden ya da yine yasaklayacağından endişeli. Uluslararası Af Örgütü, Sırbistan Hükümeti’nin sadece güvenlik sorunu sebebiyle, LGBTİ grupların ve bireylerin toplanma özgürlüğünü ihlal edemeyeceği görüşünde. Bu sadece Sırbistan’ın taraf olduğu uluslararası standartların ihlali değil, Sırbistan Anayasa Mahkemesi’nin bu yıl, 2012 Belgrad Onur Yürüyüşü’nün yasaklanmasında hükümetin, LGBTİ bireylerin ifade özgürlüğü, barışçıl toplanma özgürlüğü, etkili yasal süreçlere erişim ve devlet korumasına erişim haklarını ihlal ettiği yönünde verdiği hükümlerle de çelişkili olacaktır.” 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam