25/09/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Sırbistan’ın başkentinde Cumartesi günü yapılacak LGBT Onur Yürüyüşü öncesi gerilim yükseliyor.

Belgrad’ın Onuru: LGBT Hakları Sadece AB İçin mi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sırbistan’ın başkenti, Cumartesi günü yapılacak LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) Onur Yürüyüşü’ne hazırlanıyor. Yasaklanan yürüyüşler ve saldırılarla anılan Belgrad’da, AB uyum süreci ve anayasal haklar ile dindar gruplar ve milliyetçiler arasında bir gerilim yaşanıyor.
 
Her Şey AB İçin!
2014’ün Ocak ayında başlayacak AB müzakereleri öncesinde Sırbistan’dan bu yılki Belgrad Onur Yürüyüşü’nü güvence altına alması isteniyor.  Zira Avrupa Konseyi, Sırp hükümetinin yürüyüşe karşı tutumunu kınayan bir mektup yayınladı. Avrupa Birliği Sırbistan Delegasyon Başkanı Michael Davenport da toplanma özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğunu belirterek yürüyüşün gerçekleşmesi yönünde bir açıklama yaptı.
 
Sırbistan Başbakanı Ivica Daçiç, AB süreci için herkesin anayasal haklarını koruma altına aldıklarını belirtiyor.  Yürüyüşe katılıp katılmayacağı sorulduğunda ise Daçiç’in yanıtı meseleyi ne kadar sahiplendiği konusunda soru işaretleri uyandırıyor: “Şimdi ne yapmam gerekiyor, her şey Avrupa’nın istediği gibi olsun diye eşcinsel mi olayım?”
 
Anayasa Mahkemesi de yürüyüşü yasaklamanın anayasal güvence altına alınmış hakların ihlali olduğunu açıkça ifade etti. Ne var ki, 2009, 2011 ve 2012’de aşırı sağcı saldırganlara karşı yürüyüşe katılanların güvenliğinin sağlanamayacağı gerekçesiyle yürüyüşler yasaklandı. LGBT aktivistleri ise futbol fanatikleri arasındaki kavgaları önlemede yeterli olan polisin kendilerini korumada isteksiz olduğuna dikkat çekiyorlar.
 
Yürüyüş Öncesi Tehdit ve Aşağılama
Yürüyüş öncesi aşırı sağ örgütler bir basın açıklaması düzenleyerek yürüyüşün yasaklanması gerektiğini söyledi. LGBT’lerin Sırp toplumuna zarar verdiğini iddia eden örgütler yürüyüşün yapılması halinde Belgrad sokaklarının tıpkı 2010 Onur Yürüyüşü’nde olduğu gibi kana bulanacağını belirttiler.
 
Sırp Ortodoks Kilisesi Piskoposu Irinej de günümüzde hiçbir şeyin evlilik ve aile kadar tehdit altında olmadığını savunarak LGBT Onur Yürüyüşü’nü bir “utanç yürüyüşü” olarak değerlendirdi.
 
Balkan ülkelerinden pek çok LGBT aktivistinin de Belgrad’a gelerek destek vereceği yürüyüşe AB entegrasyonu ve müzakerelerde sorumlu Branko Ruzic ve Tanya Miscevic adlı iki bakan da katılacaklarını açıkladılar.    

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam