24/04/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Dugine Aileleri, “Benim Gökkuşağı Ailelerim” kitabını kamuoyuna sundu.

“Benim Gökkuşağı Ailelerim” kitabı sunuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dugine Aileleri, “Benim Gökkuşağı Ailelerim” kitabını kamuoyuna sundu.

Hırvatistan’da ebeveyn olan, olmak isteyen ve aile planlamasıyla ilgili paylaşım yapmak isteyen LGBTİQ kişileri ve çiftleri bir araya getiren Dugine Obitelji (Dugine Aileleri), “Benim Gökkuşağı Ailelerim” (My Rainbow Families) kitabını Belgrad kamuoyuna tanıttı.

Gayden-LGBT’den Jovanka Todoravic’in moderatörlüğünde gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşmacı olan kitabın yazarları (Dugine Aileleri’nden) Daniel Martinovic ve Ivo Segota; Hırvatistan’da LGBTİQ hakları perspektifinde kitabın gerekliliği üzerine konuştu.

Toplantının konuşmacılarından olan psikolog Jelena Vidic, 1970’ten bu yana yapılmış gökkuşağı aileleri üzerine olan araştırma ve çalışmaların sonuçlarını sundu. Ailelerin yaşadığı ayrımcılıklara rağmen psikososyal gelişim ve uyum konusunda heteroseksüel çiftlerin oluşturduğu ailelerden ciddi bir fark olmadığını ifade eden Vidic, aile tipine şekline bakılmaksızın çocuğun bakımının, sevgi dolu bir ortamda büyümesinin ve beslenmesinin gelişimde kilit nokta olduğunun altını çizdi.

Yazarlar, kitabın amacının; hemcins ebeveynleri olan çocukların sosyal entegrasyonunu güçlendirmek, hoşgörüyü ve ötekiye saygıyı teşvik etmek olduğunu vurguladı. Okul öncesi çocuklar için tasarlanan kitap, hemcins ebeveynleri olan iki çocuğun hayatından sahneler sunuyor.

Yazarlar, ayrıca “Eşcinsel bir anne değil, sadece anneyim” başlıklı araştırmasından söz etti. Araştırmada 13 hemcins çift ebeveynle röportaj yapan yazarın araştırması, LGBTİ’lerin ebeveynlik deneyimlerini görünür kılmayı amaçlıyor.

Dugine Obitelji kimdir? 

Hırvatistan’da ebeveyn olan, olmak isteyen ve aile planlamasıyla ilgili paylaşım yapmak isteyen LGBTİQ kişilerin ve çiftleri bir araya getiren Dugine Obitelji (Dugine Aileleri), ilk kez 2011 yılında psikolog Iskre Pejic ve Mateo Popov ile Zagreb Pride tarafından düzenlenen psikososyal destek buluşmasında bir araya geldi.

Buluşmanın ardından inisiyatif olarak bir araya gelmeye ve sosyalleşmeye devam eden grup, 2017’de dernekleşti. Heteroseksüel veya cisgender olmayan ebeveynleri bir araya getiren dernek, deneyim paylaşımına önem veriyor ve sosyal etkinlikler düzenliyor.

(Fotoğraflar: Vecernji)


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam