13/03/2018 | Yazar: Yıldız Tar

​İnsan-merkezci olmayan bir kurguyu tartıştıran koloni sergisi Berlin’de açıldı: Queer etik türler arası ilişkileri nasıl kurabilir?

Berlin’de bir koloni Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan-merkezci olmayan bir kurguyu tartıştıran koloni sergisi Berlin’de açıldı: Queer etik türler arası ilişkileri nasıl kurabilir?

Fotoğraf: Semih Varol / Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin koloni sergisinin ikinci edisyonu Derya Bayraktaroğlu ve Aylime Aslı Demir’in küratörlüğünde, Scwules Museum Yönetim Kurulu Üyesi Aykan Safoğlu’nun desteği ve yardımlaşması ile Berlin’de açıldı.

Aykan Safoğlu: Yasaklara karşı dayanışma

9 Mart’ta açılan sergi 15 Nisan’a kadar Berlin’de sanatseverlerle buluşacak. Açılış gecesinde yaptığı konuşmada Aykan Safoğlu, Ankara’daki LGBTİ+ yasaklarına dikkat çekti. Yasakların ardından Kaos GL’nin serginin Ankara etabını gerçekleştiremediğini ancak İstanbul’daki serginin çok sayıda kişiyle buluştuğunu hatırlattı. Yasaklara karşı dayanışmanın önemini vurgulayan Safoğlu, kendi hikayesinde de çok önemli bir yeri olan Kaos GL’yi Scwules Museum olarak Berlin’de ağırlamaktan mutlu olduklarını belirtti.

Aylime Aslı Demir: İnsan merkezci olmayan bir insan kurgusu

Kaos GL Akademik ve Kültürel Çalışmalar Program Koordinatörü ve serginin küratörlerinden Aylime Aslı Demir ise, Kaos GL’nin güncel sanatla daha yakın bir iletişim geliştirmesinin arka planını aktardı:

“Türkiye’de LGBTİ+ aktivisti olmak gittikçe zorlaşıyor. Alet çantamızdaki bazı araçları değiştirmek gerekiyordu. Konferanslar, eğitimler gibi araçlar dışında yeni icatlar çıkarmamız gerekiyordu. Böylece 2 yıl önce ilk sergimizi yaptık.”

Demir, insan hakları söyleminin güncelliğini yitirdiği, hukukun kalmadığı bir yerde insan tartışmasını gündeme aldıklarını vurguladı. “Belki de en insanlık dışı olarak görülen bir grubun, LGBTİ’lerin insan olma durumunu kavrayabilmek için en etik zemini sunabileceğini düşündük” dedi ve ekledi:

“İnsan merkezci olmayan bir insan kurgusunun nasıl tartışılabileceğine dair bir laboratuvar yaratmak istedik. Hayvanla, ekolojiyle, makinayla, robotlarla kurulan ilişkiyi yeniden nasıl kurabileceğimiz; queer etiğin bütün bu türler arası ilişkiyi nasıl kurabileceğine ilişkin bir tartışma başlattık.”

Derya Bayraktaroğlu: Zor zamanlarda dayanışma

Küratörlerden Derya Bayraktaroğlu ise serginin İstanbul ve Berlin ayaklarının yoğun emek ve dayanışmayla gerçekleştiğini söyledi. “Bu sergi aslında Kaos GL’nin, sanatçıların, Scwules Museum’un ve daha birçok kişi ve kurumun dayanışması ve yoğun emeğiyle hayata geçebildi” dedi.

Bayraktaroğlu, “Zor zamanlardan geçerken bu dayanışma ve aslında güçlü yürekler, bir arada olmak çok önemli” şeklinde konuştu.

Sergiye dair bilgilere Scwules Museum’dan ulaşabilirsiniz.

İstanbul’da bir koloni  

Yavuz Erkan, Ursula Mayer, Nilbar Güreş, Erinç Seymen & Uğur Engin Deniz, Daria Martin, Gökçe Yiğitel, Mary Maggic, İris Ergül, Katja Novitskova, Furkan Öztekin, Dynasty Handbag, Aykan Safoğlu, İz Öztat ve Zişan, Kerem Ozan Bayraktar, Mariah Garnett, Umut Yıldırım, Yasemin Nur ve İyi Saatte Olsunlar’dan oluşan sanatçı ve katılımcıların üretimlerini bir araya getirerek sosyal normlar ve ön kabullerle yapılanan ikilikleri tartışmaya açan koloni sergisi 23 Aralık 2017 – 3 Şubat 2018 tarihleri arasında, Kevser Güler, Derya Bayraktaroğlu ve Aylime Aslı Demir’in küratörlüğüyle Kaos GL tarafından İstanbul’da gerçekleştirildi.

koloni sergisi, ‘insan’ tanımını sorgulamaya açan global toplumsal koşullar ve durumlardan, sanatsal çalışmalardan, akademik üretimlerden ve tartışmalardan besleniyor. İnsanı ayrıcalıklı kılan ve var oluşu topyekün insana atfeden bilgi, bilim, teknoloji ve siyaset üretim biçimlerini eleştirel bir bakışla ele alıyor. Bedeni ve bedenli varlığı eylem gücüyle işaret eden, böylelikle insan/insan olmayan, doğa/kültür, canlı/cansız, organik/teknolojik gibi inşa edilmiş ikilikleri tartışan sanatsal çalışmaları bir araya getiriyor. Doğanın ve ‘doğal’ın uzantısı olagelmiş normallik kabullerini, bu kabullerden hareket alan ahlakçılığı, dişi-erkek morfolojilerine sıkışmış biyolojik çoğalmacılığın kurulma biçimlerini sorguluyor. Dil ve toplumsal cinsiyet tartışmaları ile ilişkilen koloni sergisi, kültür-tarih-toplum-iktidar etkileşiminden türeyerek birbirini var eden insan merkezci kurgulara mesafe almanın bugün için barındırdığı anlamların izini sürüyor. Bu kurguları insan-sonrası ve kuir eleştiri ufkundaki paydaşlıklar aracılığıyla tartışan önermelere yer veriyor.

İlgili haber:

“koloni”: İnsan olmak ya da olmamak

 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam