16/05/2011 | Yazar: KAOS GL

Beyoğlu Belediyesi inanılması güç ama gerçek bir uygula

Beyoğlu'nda Sevgililer Yan Yana Oturamayacak! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Beyoğlu Belediyesi inanılması güç ama gerçek bir uygulama başlattı.
 
AKP’li Beyoğlu Belediyesi İstiklal Caddesi çevresindeki sokaklarda kafelerin ve barların çift kişilik koltuklarını kaldırmaya başladı. 

İki kişinin yanyana oturabildiği rahat koltukların yerine tek kişilik koltuklar veya sandalyeler koyulmasını isteyen belediye, zabıtalarını kafelere yollayarak iki kişilik koltukların yasaklandığını söylüyor. Ellerinde hiçbir yazılı karar olmadan gelen zabıtalar kararın gerekçesini açıklamaktan çekinirken, bir kafenin koltuklarını da diğerlerine göz dağı vermek için sabahın erken saatlerinde kamyonlara yükleyerek Kasımpaşa’daki belediye deposuna atarak kırdı. Bu olayın esanafa çektirdiklerini Mis Sokak ve İmam Adnan Sokak’taki işletmecilerle konuştuk:

BELEDİYE MECLİSİ’NDEN HABERSİZ
Mis Sokak’ta Cafe Nero’da çalışan Muhammed Şimşek zabıtaların hiçbir gerekçe sunmadan kafelere gelerek koltukların tek kişilik sandalyelerle değiştirilmesi gerektiğini söylediğini anlattı. Zabıtalara “bu karar çiftler yanyana otumasın diye mi?” diye soran Şimşek, zabıtaların kendisine “iyi tespit” diyerek cevap verdiğini belirtti.
“Nasıl ki AKP insanları tutuklayıp gerekçesini söylemiyorsa, burada da ‘çift kişilik koltukları kaldırın’ deyip nedenini söylemiyor” diyen Şimşek, “Eğer bu karar çiftleri ayırmak içinse çok vahim, sokaktaki koltuklara bir standart getirmek için yapıyorlarsa da sokak taşlarına bir standart getiremeyen belediyenin koltuklarla uğraşması manasız” diye konuştu. Bu kararın hukuksuz bir şekilde alındığını söyleyen Şimşek, CHP’li Belediye Meclisi üyeleriyle konuştuklarında Belediye Meclisi’nden böyle bir karar çıkmadığını ve CHP’li üyelerin bu uygulamadan tamamen habersiz olduklarını öğrendiğini vurguladı.

AÇIKLAMA YAPMIYORLAR

Yine aynı sokaktaki Adalı Cafe’nin çalışanı Mustafa Bozkurt, “Bir aydır bu uyarılar devam ediyor. Geliyorlar uyarıyorlar, gerekçesini sorduğumuzda kendilerinin de bilmediklerini söylüyorlar” dedi.

SEVGİLİLER AYRI OTURSUN DİYE
İmam Adnan Sokak'taki Palyaço Kafe çalışanları da bu kararın sevgililer yanyana oturmasın diye yapıldığını, ancak koltuklarını vermeyerek sonuna kadar direneceklerini söyledi.

TEBLİGATSIZ İŞLEM HUKUSUZDUR

Bodega Kafe’nin işletmecisi Cengiz Bey bir sabah ansızın gelen zabıtaların bütün çift kişilik koltuklarını alıp Kasımpaşa’daki belediye deposuna atarak kırdıklarını söyledi.
Belediyenin kendilerine hiçbir tebligat yapmadan masalarını alıp hasar vermesinin hukusuz olduğunu söyleyen Cengiz Bey belediyenin 7. Dairesindeki Kentsel Tasarım görevlisi Selda Hanım’la görüştüklerinde kendisine “Biz bank istemiyoruz, bunu gelip kafedeki bir çalışana söylemiştik. Tebligat yapmıyoruz, çünkü tebligat yapınca yasal bir süreç başlıyor” dediğini, ve bunun da belediyenin yaptığı uygulamanın yasadışılığının kanıtı olduğunu vurguladı.
Cengiz Bey, Tanesini 250 liradan aldıkları çift kişilik koltukların kırılmasıyla büyük bir mağduriyet yaşadığını, ancak belediyeyle ters düşmemek için bu uygulamaya karşı yasal bir süreç başlatmadığını söyledi.
Kırık koltuklarından iki tanesinin tamir edilemez hale geldiğini, diğerlerini de kendi çabalarıyla tamir ettiğini anlatan Cengiz Bey, bu koltukları da ancak 25 Mayıs’a kadar tek kişilik sandalyelerle değiştirmek şartıyla geri alabildiğini belirtti.

KAMERA ŞAKASI GİBİ

Farklı kafelerde esnafla yaptığımız sohbetler sırasında uygulamayı duyan müşteriler, bunun bir kamera şakası olduğunu zannederken, gerçek olduğunu söylediğimizde inanamadılar.


Etiketler: yaşam, gezi/mekan
nefret