20/09/2022 | Yazar: Kaos GL

20-26 Eylül Bi+ Farkındalık Haftası’na bi+ kavramlarıyla giriş yapıyoruz.

Bi+ Farkındalık Haftasına giriş: Bi+ 101 Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Gizem Karagöz, Kaos GL Dergi, Biseksüel sayısı için hazırladığı eserden kesit.

Bugünle birlikte Bi+ Farkındalık Haftası’na giriş yaptık.

Haftayı, Kaos GL Derneği’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin temel kavramları açıkladığı ve sıkça sorulan sorulara yanıtlar verdiği broşüründeki Bi+ kavramlarıyla başlatıyoruz.

Biseksüel: Birden fazla cinsiyete duygusal ve/veya cinsel ilgi duyan kişi. Biseksüellik tarihsel olarak iki cinsiyete de çekim duymak olarak tanımlansa da son yıllarda ikili cinsiyet rejimine dair eleştirilerle birlikte, birden fazla cinsiyete çekim duymak anlamında kullanılmaktadır. Kişinin hem kendisiyle aynı cinsiyetten insanlara hem de diğer cinsiyetlere ilgi ve/veya çekim duyması şeklinde de tanımlanır. Biseksüellik, özellikle Avrupa’da şemsiye bir terim olarak kullanılıyor, bu eksende politikası yapılıyor.

Bi+: Birden fazla cinsiyete ilgi ve/veya çekim duyan kişileri tanımlamak için kullanılan şemsiye terim. Biseksüelleri, panseksüelleri, poliseksüelleri, omniseksüelleri, akışkan, queer vb. içeren bir terim olarak da kullanılabilir. Daha detaylı bilgi için Kaos GL Derneği’nin “Bi+Seksüeller Burada” broşürünü inceleyebilirsiniz.

Monoseksizm: Herkesin tek bir cinsiyete yöneldiği varsayımına dayanan ayrımcılık ideolojisi. Bu ayrımcı ideoloji varsayımın yanı sıra sürekli olarak toplumsal yapıyı herkesin tek bir cinsiyete yönelmesi gerektiği üzerinden de inşa eder. Bi+ yelpazesindeki kişilere dönük önyargılar üretir. Toplumsal anlamda biseksüellere ve monoseksüel olmayanlara karşı ceza, monoseksüellere ödül vadetmeyi içerir. Daha detaylı bilgi için bitopya. org internet sitesini ve/veya Kaos GL Derneği’nin “Bi+- Seksüeller Burada” broşürünü inceleyebilirsiniz. Monoseksizm çoğu zaman “atanmış cinsiyeti” esas olarak transfobiyle de işbirliği yapar.

Bifobi: Bu terim, biseksüellere ve bi+ şemsiyesi altındaki kimliklere yönelik önyargı ve nefreti anlatır. Biseksüelleri ve biseksüel olmayı aşağılayan, hakaret ya da komedi unsuru olarak gören söylem ve eylemlerin tümünü içerir. Nefret söylemi ve nefret suçları ile yakından ilişkilidir. Bireysel ve psikolojik bir korkudan ziyade, toplumsal hiyerarşilerden güç alan, o hiyerarşileri sürekli olarak yeniden üreten bir toplumsal olgudur. Bifobi adil ve özgür bir yaşamı savunan herkesin sorunudur.


Etiketler: yaşam
İstihdam