24/09/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

Genç LGBTİ+’nın düzenlediği Bi+ Forum’da ilk gün: Deneyimler, kavramlar ve klişeler…

Bifobi bohçası Bi+ Forum’da açıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+ Derneği, 21-22 Eylül tarihlerinde AB Sivil Düşün Programı kapsamında desteklenen “Bi+ Forum” gerçekleştirdi. 

Çeşitli şehirlerden gelen bi+’lara açık atölyelerin ve herkesin katılımına açık sunumların gerçekleştiği Bi+ Forum’da katılımcılar; bi+fobiyi, monoseksizmi, bi+ görünmezliğini, örgütlenmeyi ve hak mücadelesini tartıştılar.

Etkinliğin ilk günü yalnız bi+ katılımcılara açık “Deneyim Aktarımları” oturumuyla başladı. Katılımcılar, hem LGBTİ+’lar arasında hem de cis-hetero topluluklarda, bi+ olarak var olma mücadelelerini anlattılar. “Deneyim Aktarımları” oturumunda; bi+ kişilerin partnerlerinin cinsiyetlerine ve sürekliliğine beyanlarının sorgulanması en çok paylaşılan aktarım oldu.

İkinci oturum olan “Bi+ Kavramlar” atölyesinde ise katılımcılar; bi+ şemsiye altında tanımlanan cinsel kimlikleri konuştular. Biseksüel yönelimin, ikili cinsiyet dilinin hakim olduğu yıllarda “kadınlara ve erkeklere cinsel ve/ya romantik çekim duyma” tanımlanışının ardından, son yıllarda güncellenen “birden fazla cinsiyete cinsel ve/ya romantik çekim duyma” olarak tanımlanışı konuşuldu. Katılımcılar, panseksüel, pomoseksüel, omniseksüel, hetero-esnek, homo-esnek gibi şemsiye altında yer alan kimliklerin çeşitli tanımlarının kendileri için ne ifade ettiğini paylaştı.

Herkesin katılımına açık olan üçüncü oturum “Bi+ Klişeler” atölyesinde ise Genç LGBTİ+ Derneği’nden Barış Azar, bi+seksüeller hakkında söylenen “kararsız, güvenilmez ve doyumsuz” ifadelerini tartışmaya açtı. Katılımcılar; “ibne” ve “dönme” gibi ifadelerin zamanla hareket tarafından sahiplenilmesi gibi, bi+’lar hakkında edilen ifadelerin sahiplenilebilirliğini tartıştılar.

İlk günün son oturumunda, sadece bi+ katılımcılara açık olan “Bi+ Kavramlar” atölyesine devam edildi. Katılımcılar; partnerlerinin cinsel kimliğine göre içinde bulundukları pratik hakkında “eşcinsel ilişki” ve “heteroseksüel ilişki” denmesinin kendilerine ne hissettirdiğini paylaştılar.

Bi+ Forum’un ilk günü Saloon Kasaba Alsancak’ta gerçekleşen Bi+ Parti ile sona erdi. 


Etiketler: yaşam
İstihdam