25/02/2023 | Yazar: Kaos GL
ÜniKuir; uzaktan eğitim kararının LGBTİ+’ları karşı karşıya bıraktıklarını, “Kampüsten Uzakta” dosyasında öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte ele alıyor.
Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma Derneği (ÜniKuir), Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) “uzaktan eğitim” kararının ardından; “Kampüsten Uzakta” serisiyle LGBTİ+’ların kararın ardından yaşadıklarını, uzaktan eğitimi nasıl değerlendirdiklerini ve bir lubunya olarak aile evine dönmenin kendileri için ne anlam ifade ettiğini paylaşmaya başladı.
“Devletin yurttaşlara sunmak zorunda olduğu eğitim ve barınma, birinden birini tercih etmeye mahkum bırakılacak haklar değildir. Öğrencilere yurtlarını geri verin, depremzedelere en uygun şartlarda yaşam alanları sağlayın. Tek bir yol bile denemeden aldığınız bu karardan hemen, bugün dönün!” talebini yineleyen dernek dosyada akademinin öğrenciler dışındaki bileşenlerinden kararı yorumlamalarının isteneceğini de duyurdu.
“Kampüsten Uzakta” dosyasının ilk anlatıcısı Şilan oldu:
“Şilan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde Psikoloji öğrencisi. Şilan da deprem sonrası hükümetin, neden olduğu barınma sorununa çözüm diye yurtları boşaltılmasının bedelini ödeyen öğrencilerden biri. Uzaktan eğitim kararı, henüz bir ihtimal olarak konuşulurken dahi arkadaşlarıyla oturup eve dönmeye ilişkin endişelerinden konuşmuşlar ve eve dönmek zorunda kalırlarsa onları nelerin beklediğini değerlendirmişler:
‘Lubunyalar olarak eve sadece tatillerde gitmek zorunda olmak bile bizim için çok kaygı yaratan bir durumdu çünkü hepimiz Muğla’daki kadar rahat ve görünür olamayacak, evdeki baskıya dönecek ve lubunyalığımıza dair her şeyi gizlemek zorunda kalacaktık, bilgisayarlarımızdaki stickerlara kadar düşünmek zorundaydık.’
‘Bunun dışında her arkadaşımız farklı sorunlar yaşadı. Son senesi olan bir arkadaşım belirsizlik yüzünden Muğla’daki öğrenci evinden çıkıp çıkmama konusunda kararsız çünkü okullar açılmayacaksa boşuna kira ödemek istemiyor ancak evden çıkarsa ve Nisan ayında okullar açılırsa ortada kalacak.’”
Şilan’ın paylaştıklarının tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Etiketler: yaşam, eğitim