12/05/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

San Francisco Denetim Kurulu ABD’nin bilinen ilk lezbiyen örgütü Bilitis’in Kızları’nın buluşma mekanı olan, örgütün kurucu üyeleri Phyllis Lyon ve Del Martin’in evine tarihi yapı statüsü verdi.

Bilitis’in Kızları’nın buluşma mekanı tarihi yapı statüsü aldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

San Francisco Denetim Kurulu, geçtiğimiz hafta ABD’nin bilinen ilk lezbiyen örgütü Bilitis’in Kızları’nın buluşma evine verilecek tarihi yapı statüsüne oy vermek için bir araya geldi. Bilitis’in Kızları üyeleri Phyllis Lyon ve Del Martin çiftinin uzun süre ikamet ettiği ev, oy birliği ile şehrin tarihi yapıları arasına girdi.

bilitis-in-kizlari-nin-bulusma-mekani-tarihi-yapi-statusu-aldi-1

Bilitis’in Kızları kahvaltıda, 1959. Soldan sağa: Del Martin, Josie, Jan, Marge, Bev Hickok, Phyllis Lyon. 

GLBT Tarih Derneği’nin verilerine göre, tek katlı bu ev ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 1975’te kaldırılan ve eşcinselliği suç sayan Sodomi yasalarının hüküm sürdüğü dönemde “insanların güvende olabileceği ve cinselliklerini yaşayabileceği” bir yerdi. Tarihçi Shayne Watson, Lyon ve Martin’in evlerinde sık sık tatil anketleri düzenlediklerini, böylece Bilitis’in Kızları üyelerinin “evde homofobik akrabalarıyla takılmalarına gerek kalmadığını” ekledi. Watson eve dair AP’ye verdiği demeçte “Açık kimlikli olmayan lezbiyenlerin, takılmaları ve dans etmeleri için bir alan sağladılar" dedi.

bilitis-in-kizlari-nin-bulusma-mekani-tarihi-yapi-statusu-aldi-2

Phyllis Lyon ve Del Martin evleniyor, 2008. 

1953’te evi satın alan Phyllis Lyon ve Del Martin, ilk kez 2004 yılında San Francisco Belediye Başkanı Gavin Newsom’ın izniyle evlendi. Kaliforniya’nın yasal olarak evli ilk eşcinsel çiftinin nikahını aynı yıl Kaliforniya Yüksek Mahkemesi bozdu. 2008 yılında nüfusta aynı cinsiyete kayıtlı kişilerin evlilik hakkının Kaliforniya eyaletinde resmi olarak tanımlanmasının üzerine çift yeniden yasal olarak evli ilk eşcinsel çift oldu. Del Martin, aynı yıl nikahtan iki ay sonra 87 yaşında aramızdan ayrılırken Phyllis Lyon ise geçtiğimiz yıl 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.


Etiketler: dünyadan
İstihdam