12/10/2010 | Yazar: Ömer Akpınar

Bilkent Üniversitesi’nde LGBTQ (Lezbiyen-Gey-Biseksüel-Travesti-Transeksüel-Queer) öğrenci topluluğu kurulması için Bilkent öğrencileri bugün başvurular

Bilkent Üniversitesi’nde LGBTQ (Lezbiyen-Gey-Biseksüel-Travesti-Transeksüel-Queer) öğrenci topluluğu kurulması için Bilkent öğrencileri bugün başvurularını teslim etti. Okul yönetimi, kararını 8 Kasım’da açıklayacak.
 
“Bilkent Renkli Düşün!” adındaki topluluğun amacı “LGBTQ özelinden yola çıkarak, genel olarak ayrımcılığa ve önyargılara karşı bilinç yükseltmek, LGBTQ bireylere destek olmak ve özgürlüklerden yana bir tavır sergilemek” şeklinde açıklandı. Topluluk, her türlü cinsel yönelimden bireylerin katılımına açık ve etkinliklerini bu yönde planlıyor. Topluluğa destek veren Bilkent öğrencisi Şeyma Kiriş “Bu kulüp bir çağrı, bambaşka renklerdeki bambaşka insanların kendi renklerini feda etmek zorunda kalmadan altında birleşebilecekleri bir çatı, bir liman. Tabuları yıkmak, gelişmek ve farklı renklerin de nefes alabilmesine imkan tanımak için renkli düşünmeye davet ediyoruz hepinizi.” dedi. G.A. isimli bir diğer öğrenci ise “Yıllarca rol yapmak zorunda kaldım. Toplumsal dayatmalar yüzünden kendimi ayaklı bir kusur, yürüyen bir ayıp, nefes alan ve nefes aldıkça semiren bir günah gibi hissettim. Kızgın değil kırgınım. Sanmayın ki kendimi hiç sizin yerinize koymadım. Şimdi sıra sizde. Hikayemin en az sizlerinki kadar insani olduğunu anlayın” diye konuştu.
 
16 Nisan’da Bilkent Üniversitesi’nde düzenlenen Radyo Bilkent Kırmızı Alarm Partisi’nde iki eşcinsel öğrenci saldırıya uğramıştı. Saldırıyı kınayan Facebook grubunun kurulması ardından kampüste homofobi tartışmaları hız kazandı. Saldırıya uğrayan öğrencilerin okul gazetesine yazdıkları habere cevaben okul yönetimi yaşananları kınadı ve kampüste hiç kimsenin ayrımcılığa uğramamasının temel politikaları olduğunu belirtti. Gazetenin bir sonraki sayısında da iki öğretim görevlisi disiplin yönetmeliğine cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim ayrımcılığına dair bir madde eklenmesini talep etti. Tüm bu gelişmelere rağmen saldırganlar halen bulunmuş değil, yönetmelik değişikliği de yapılmadı. Topluluğun önemi ile ilgili Bilkent mezunu U.Ö. “Kulübün varlığının, okulda bulunan ister gizli ister aleni bütün eşcinsel arkadaşlarımızın öğrenim hayatlarında kendilerini ifade edebilmeleri, yalnızlığa ve olası dışlanmışlığa düşmemeleri adına çok gerekli olduğu inancındayım” dedi. 
 
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde kurulan Bilgi Gökkuşağı LGBTT Topluluğu ile ilgili 6 Nisan 2007’de Hürriyet gazetesi bazı üniversitelerle görüşmüştü. Dönemin Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Aydoğan “Böyle bir talep gelirse senatoda, öğrencilere söz veren üniversite olarak değerlendirilir. Demokratik bir uygulama sonucunda ve öğrencilerin istekleri doğrultusunda karar verilir” dedi. Öğrencilerin LGBTT topluluğu kurma talepleri geri çevrilen Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden ise dönemin ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut “Böyle bir şey bizim kriterlerimize uymaz. İzin vereceğimizi zannetmiyorum. Çünkü kulüplerin topluma yararlı aktiviteler olmasına dikkat ediyoruz. Her türlü kulüp kurulmuyor” dedi.
 
Şimdi Bilkentli öğrenciler heyecanla başvuru sonucunun açıklanacağı 8 Kasım’ı bekliyor.


Etiketler: yaşam
İstihdam