30/11/2021 | Yazar: Murat Köylü

Kaos GL, danışmanlık odalarından elde edilmiş iyi uygulama bilgileri koleksiyonu “LGBTİ Danışanlar için Terapötik Hizmet: Uygulama Rehberi”ni Türkçeye çevirdi.

Bir başucu kitabı: LGBTİ Danışanlar için Terapötik Hizmet Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avustralya Ulusal LGBTİ Sağlık İttifakı’nın yayımladığı “LGBTİ Danışanlar için Terapötik Hizmet: Uygulama Rehberi” artık Türkçede.

Kaos GL tarafından çevrilen rehber akıl sağlığı alanı için çeşitli mesleki ilkeler ve öneriler içeriyor. Rehber, geniş bir cinsiyet ve cinsellik çeşitliliğine sahip danışanlarla çalışmış psikolog, psikoterapist ve danışmanların danışma odası tecrübelerine dayanıyor ve “danışmanlık odalarından elde edilmiş bir iyi uygulama bilgileri koleksiyonu” olarak tarif ediliyor.

Bir başucu kitabı…

Bir başucu kitabı olma özelliği taşıyan yayın, LGBTİ danışanlar ile çalışan Avustralya ve Yeni Zelanda’nın en deneyimli danışmanları, psikologları ve terapistleri ile atölye çalışmaları ve röportajları da içeren benzersiz bir danışma süreci ile oluşturulmuş.

Rehber, esas olarak bir akıl sağlığı kaynağı olmakla birlikte insan hakları perspektifi ile hazırlanmış ve “akıl sağlığını” ayrımcılık ve “azınlık stresi” kavramları temelinde tartışıyor. Bununla birlikte, LGBTİ danışanların birbirinden farklı arka planlardan gelebileceklerini anımsatıyor ve özellikle altını çiziyor: “Tipik LGBTİ danışan diye bir şey yoktur!” ve “Herhangi bir danışanınız LGBTİ olabilir.”

bir-basucu-kitabi-lgbti-danisanlar-icin-terapotik-hizmet-1

“Korku ve yargılarınız ile yüzleşin”

Rehber, LGBTİ danışanlara yönelik hizmetler üzerine uzmanlaşmadan önce meslek uzmanlarının kendi sosyalleşmeleri üzerine düşünmesini öğütlüyor: “Korku ve yargılarınız ile yüzleşin.” Bunu yaparken bu düşünce sürecini desteklemek üzere çeşitli teorik çerçeveler sunuyor; Queer teori ve toplumsal cinsiyet gibi.

Daha bir dizi meseleye dokunan kaynak yayın, yaşlı ve HIV ile yaşayan LGBTİ’leri de unutmamış; onlarla çalışan akıl sağlığı uzmanları için de bir dizi tavsiyede bulunuyor.

Rehberin tamamına erişebilmek için lütfen tıklayınız.

* Bu yayın, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

lgbti-esitligi-icin-kat-edilecek-cok-mesafe-var-yayini-turkcede-1


Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık, dünyadan
nefret