17/11/2022 | Yazar: Kaos GL

“Bir elimde güneş humması, bir elimde tarih atlası”: Arkadaş Z. Özger Şiirinde Arzu ve İdeoloji” konuşması 18 Kasım’da Ka Mekan’da.

“Bir elimde güneş humması, bir elimde tarih atlası”: Arkadaş Z. Özger Şiirinde Arzu ve İdeoloji Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Queer Sanat Programı konuk sanatçılarından Şafak Şule Kemancı’nın kişisel sergisi "yaslan bana yeryüzü ağacı" 5 Kasım Cumartesi saat 16.00’da Ka Görsel Kültür ve Sanatsal Düşünce İçin Mekan’da açıldı. Sergi, 10 Aralık’a kadar sanatseverlerle buluşacak.

Sergi kapsamında 18 Kasım Cuma günü saat 19:30’da Ka’da yapılacak “Bir elimde güneş humması, bir elimde tarih atlası” başlıklı konuşmada Serhat Celal Birdal, Arkadaş Z. Özger şiirinde arzu ve ideolojiyi konuşacak.

Konuşmanın çağrı metni

Arkadaş Zekai Özger şiirini bordo bir arzu kat eder. Bazen bir “dava”ya kaydolur; slogan atmadan, bağırmadan da olsa mücadeleye çağırır; henüz burada olmayana, eksiğe, mahrumiyeti çekilene seslenir, pıhtılaşır. “Açsın diye en güzel çiçek” kendi rengini verir, soluklaşır. Nesnesine yakalandıkça hızını düşürür, onun etrafında bir döngüye evrilir, tekerrür eder. Çoğu zaman “kanla yıkanan” bedenlere girer, bir yasa yerleşir, hüzünde konaklamayı tercih eder. Yine de, her daim sapar; “soğutulmaya zorlanmış bir çölden” geçse de yeniden ısınır, hızlanır, akışkanlığını kazanır, ideolojiyi aşar. Hüzünlü bir umutta titrekleşen sesi, yine de kendini ayartmasını bilir, “hayatla çiftleşmenin” neşesini çağırır; o zaman az da olsa hafifler, gider bıyıklara kuşlar kondurur…

Bu konuşmada iki şey yapmayı planlıyoruz: Öncelikle arzuyu psikolojinin içselliğinden kurtarıp başlı başına bir politik üretim problematiğine nasıl dâhil edebileceğimiz, onu nasıl “dışarıya” çağırabileceğimize dair bir tartışma yürüteceğiz. Bu tartışma zemininde de Arkadaş’ın şiirinde arzunun hareketini genel hatlarıyla izlemeyi deneyeceğiz.

Serhat Celal Birdal kimdir?

Akademisyen. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde görev yapıyor. Siyaset felsefesi, Türkiye solu, Louis Althusser düşüncesi, arzu ve yas kavramı üzerine çeşitli dergilerde yayımlanmış makaleleri, kitap bölümleri ve 2020’de İletişim Yayınları tarafından basılan “Bir Başka Devrim” başlıklı bir kitabı bulunuyor. ViraVerita e-dergi ve internet sitesinde editör ve yayın kurulu üyesi.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam