03/08/2012 | Yazar: Buğra Tokmakoğlu

‘Venüs’ rumuzlu şikâyet Tiyatro Oyun Kutusu ile DEÜ Rektörlüğü’nü karşı karşıya getirdi. Alsancak Suat Taşer Sahnesi’nde 2006’dan bu yana çalışmalarını sürdüren Tiyatro Oyun Kutusu deprem yönetmeliği gerekçesiyle binadan tahliye edildi.

Bir garip tahliye hikayesi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Venüs” rumuzlu şikâyet Tiyatro Oyun Kutusu ile DEÜ Rektörlüğü’nü karşı karşıya getirdi. Alsancak Suat Taşer Sahnesi’nde 2006’dan bu yana çalışmalarını sürdüren Tiyatro Oyun Kutusu deprem yönetmeliği gerekçesiyle binadan tahliye edildi. Ekibin Sabancı Kültür Merkezi’nde oynadığı çocuk oyunları da iptal edildi. İptal ve tahliyelerin oyunların içeriğindeki “ahlaksızlık” yönündeki şikâyetler olduğu iddialarına rektörlükten yalanlama geldi.
 
2006’dan bu yana DESEM Tiyatrosu Suat Taşer Sahnesi’nde çalışmalarını sürdüren Tiyatro Oyun Kutusu binanın depreme dayanıklı olmaması gerekçesiyle geçtiğimiz Şubat ayında binadan çıkartıldı. Yine aynı tiyatro grubunun beş yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sabancı Kültür Merkezi’nde sahnelediği çocuk oyunları da Temmuz ayında iptal edildi.
 
Tiyato Oyun Kutusu Kurucusu Serdar Saatman tahliye ve hemen ardından gelen oyun iptallerini DEÜ Rektörlüğü’ne yapılan ahlak şikâyetlerinin neden olduğunu öne sürdü. Üniversite rektörlüğüne “Venüs” kod adıyla başvuran şikâyetçinin Tiyatro Oyun Kutusu’nun ahlaksız içerikli oyunlar oynadığı ve oyunlar sırasında sigara içerek sigara tüketimini özendirdiği, Suat Taşer Sahnesi’nin başka gruplara da tahsis edilmesi yönündeki şikâyet dilekçesi üzerine sezonun tam ortasında gelen bir telefonla kapı dışarı edildiklerini savunan Saatman; “Rektörlük şikâyet dilekçesi üzerine tüm birimlere yazı yazarak bizlerle hiçbir şekilde iletişim kurulmamasını istemiş. Hocalarımız kendilerine tebliğ edilen yazıyı bizlere aktarınca şaşırdık. Hiçbir yazılı bildirim yapılmadan 5 yıllık emeğin karşılığı olan 16 oyun dekorumuzu kamyonlara yükleyip depolara taşımak zorunda kaldık” diye konuştu.
 
Bina kaderine terk edildi
Üniversitenin tüm iletişim kanallarının kapatıldığını ve kendilerine hiçbir açıklamanın yapılmadığını ifade eden Saatman birçok ödül toplayan tiyatrolarının sadece tiyatro yapma anlayışına hizmet etmesine rağmen Dokuz Eylül Üniversitesi’nin sanata bakış açısının kabul edilemez olduğunu belirtti. İzmir’in simge sahnelerinden Suat Taşer Sahnesi’nin mezbeleliğe döndüğünü ve elini kolunu sallayan herkesin rahatça binaya girebildiğini dile getiren Saatman, “İzmir’in en ünlü oyuncuları ilk oyunlarını o sahnede oynadı. Terk edilmiş binaya şimdilerde herkes rahatça girebiliyor. Deprem riskine rağmen binada hala provalar yapılıyor. Acil önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.
 
Çocuk oyunları da iptal
Suat Taşer Sahnesi’nden tahliye edilmelerinin hemen ardından Temmuz ayının başında 5 yıldır çocuk oyunları sergiledikleri Sabancı Kültür Merkezi’ndeki oyunlarının da iptal edildiğinden yakınan Saatman 5 yıldır kendilerine sahne tahsis eden üniversitenin “ahlaksızlık şikayeti” üzerine tiyatro ile tüm bağlarını kopardığını iddia etti.
 
Deprem yönetmeliği gerekçesi
Tiyatro Oyun Kutusu’nun tahliyesinin iddialarda olduğu gibi “ahlaksızlık” konulu şikâyet olmadığını söyleyen DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alp Timur, Suat Taşer Sahnesi’nin bulunduğu binanın yeni deprem yönetmeliğine uygun olmaması nedeniyle tiyatro grubunun binadan çıkartıldığını ifade etti. Rektörlüğün birimlere tiyatro grubu ile ilgili yazmış olduğu herhangi bir yazının olmadığını savunan Prof. Dr. Timur, “Aynı binada üniversitemizin dil araştırma merkezi de vardı. Merkez aynı gerekçeyle barakalarda hizmet veriyor. Yine Sabancı Kültür Merkezi’ndeki çocuk oyunlarının iptalinin aynı döneme denk gelmesi tesadüf. Tiyatro Oyun Kutusu’nun oyuncularının büyük kısmı DEÜ dışından. Bu yüzden üniversitenin bu yönde bir tasarrufu oldu” diye konuştu. (egetelgraf.com)

Etiketler: yaşam
2024