26/08/2008 | Yazar: Kaos GL

Bir geyin ağzından evlenme fobisi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

New York Times yazarı Bob Morris, dört yıldan beri erkek arkadaşı Ira ile birlikte yaşıyor. Ira’nın evlenme teklifini önce tereddütle karşılamış Morris ama sonunda sevdiği adamı kıramamış ve geçen hafta Kaliforniya’ya gidip dünya evine girmiş. Morris önceki gün New York Times’da yayımlanan makalesinde evlilik kararı öncesi yaşadığı ikilemi ve evli bir erkek olduğunda hissettiği mutluluğu anlatıyor. Morris’in 25 Ağustos tarihli yazısı...

Bir iş ziyareti için Los Angeles’a gidecektim. Sevgilimi Ira’yı aradım ve benimle beraber gelmesini istedim. O da bana şöyle söyledi: ‘Gelirim ancak bir koşulla benimle evlenirsen!’ İlk defa bunu söylemişti bana. Cevabım netti: ‘Hayır Ira bunun için çok erken!’ Aslında erkek arkadaşım Ira’yla yıllardan beri evliliğin mutluluğumuzu artıracak bir etken olmadığını düşünüyorduk.

Evlilik bize göre değildi

Bize göre evlilik pahalı bir düğün, saçma sapan hediyeler ve bizim değil de başkalarının güzel bir akşam geçirmesi için hazırlanan partiden ibaret sadece. San Francisco’daki gey düğünlerini izlerken de aynı şeyi düşünüp, bunun bize göre olmadığına inanıyorduk. Ancak nasıl olduysa oldu, Ira evlenmeyi koydu bir kere kafasına. Beni de ikna etti. Benimle birlikte Los Angeles’a geldi. Şehre vardığımızın ertesi gün kendimizi belediye binasında bulduk. Birkaç form doldurduk ve imzalarımızı attık ve dört yıllık birlikteliğimiz sonunda Kaliforniya’da evlendik! Artık ben de evli bir geydim.

Ancak aklımda hâlâ soru işaretleri vardı: Sırf bir imza atarak ilişkimizi kayda mı geçirmemiz gerekiyor? İlişkimiz New York’ta zaten yasal sayılıyor. Kaliforniya’ya gidip evlenmenin sebebi nedir şimdi? Gey özgürlüğü ne zamandan beri evlilik fetişizmi ile beraber anılıyor. Bir erkek olarak ergenliğe geçtiğim ilk yıllardan beri ‘yalnızlığın insanları daha derin kıldığına’ inanıyorum aslında bu yüzden de sevgiliyken de çift olmaktan çok hoşnut değildim ve evliliğe inanmıyordum. Evliliğin botoks ameliyatına kadar devam edebilecek bir süreç olduğunu düşünen ben, artık evli bir erkeğim.



Tören kısa sürede oldu bitti

Yeni medenî durumumuza alışmak çok da kolay olmadı. Arkadaşlarımız da olan biteni hayretle karşıladı ve evlilik töreninin bu kadar kısa sürede olup bitmesine şaşırdılar. Bir bekâr arkadaşımızın benzetmesi hayli ilginçti: ‘Yani bu sürücü belgesi almak gibi bir şey!’

Her şey bir imzayla kalmadı esasında. Artık evli bir çift olduğumuz için aynı evde de oturmamız gerekiyordu. Biriktirdiğimiz paraları birleştirdik ve bir ev aldık. Ira da yıllardan beri kirada oturduğu Soho’daki evinden ayrıldı. Nerdeyse tam bir aileydik artık.

Bizim biraz da oldubittiye gelen evliliğimiz belki de birçok gey çifti evlenmeye teşvik edecek. Evlenmek isteyen New York’lu gey çiftlerin muratlarına ermeleri için sadece birkaç alternatif var. Bunlardan biri Kanada, diğeri Massachussetss.

Evlilik için kilometreler katetmek

Peki geylerin eş statüsünde yaşamalarını yasalar önünde de kabul eden New York’ta da neden ‘gey evlilik’ yasal olmasın? New York valisi David Paterson’ın bu konudaki çabaları umut verici. Kim bilir belki de yakın bir zamanda New Yorklu gey çiftler bir imza için onca yolu kat etmek zorunda kalmayacak.

Evli olma fikrine yavaş yavaş alışmaya başlamıştım. Aslına bakarsanız eğlenceli bir şeydi yaptığımız. Ancak şöyle bir durum var: Yasalar gereği Ira’yla tekrar evlenmek durumunda kalabiliriz. Bu kasımda Kaliforniya’da bir referandum yapılacak ve gey evliliklerle ilgili halkın fikri sorulacak.

Eğer Kaliforniyalılar eşcinsel evlilikler yasaklansın derse, birçok çift gibi bizim evliliğimiz de geçersiz sayılacak. Üzüleceğini tahmin ettiğim Ira’yabu haberi söylediğimde Ira beklemediğim bir tepki verdi: ‘Olsun aşkım, kanunlar değişirse, evliliğimizi sonsuza dek tanıyacak bir yer buluruz, gider orda evleniriz!’

Bob Morris

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam