05/09/2018 | Yazar: Kaos GL
“Biseksüel” bir kavram olarak hangi yollardan geçerek günümüze geldi? Buyrun!

“Biseksüel” bir kavram olarak hangi yollardan geçerek günümüze geldi? Buyrun!
Biseksüel Görünürlük Ayı'nda, dünden bugüne biseksüel kavramını ve geçtiği yolları KaosGL.org okurları için paylaşıyoruz:
Birden fazla cinsiyete karşı cinsel çekim duymak anlamına gelen biseksüel liğin ilk kullanımı, cinsel yönelim değil anatomi üzerinedir. Dişi ve erkek anatomisinin birleşimi olarak ilk başlarda tanımlanan biseksüelliğe karşı günümüzde lezbiyen, gey ve heteroseksüel insanları yani tek bir cinsiyete çekim duymayı tarif etmek için şemsiye bir terim olarak kullanılan monoseksüellik de o zamanlar bunların arasındaki kesin farkı imlemek için kullanılıyor.
Sonrasında biseksüellik hem feminen hem de maskülen fiziksel özellikleri bulundurmak şeklinde bir tanıma evrilirken monoseksüellik “tek” bir cinsiyetin fiziksel özelliklerini bulundurmak olarak yorumlanıyor.
Bunların sonrasında biseksüellik bir çekim ve yönelim çeşidi olarak anlaşılmaya başlanıyor. Bu anlayışa göre monoseksüellik, bariz bir şekilde kadın ya da erkek anatomik ve fiziksel özellikleri bulunan birisinin “tek” bir cinsiyete çekim duyması olarak tanımlanıyor.
Monoseksüelliğin karşıtı olarak yerleştirilen biseksüellik, olgunlaşmamış, ilkel olanla, beyaz/Batı Avrupalı olmayan, bu kültürden gelmeyenle, “hayvani” olanla özdeşleştiriliyor. Monoseksüellik ise tam tersi bir biçimde olgunluk, gelişim, kültür, insanlık ve beyaz olmakla özdeşleştiriliyor. 90’larda biseksüelliğin anlamı önemli oranda değişiyor; anatomi, atanmış cinsiyet gibi kavramlardan ziyade biseksüellik sadece arzuyu imlemek için kullanılmaya başlanıyor. Monoseksüellik de tek bir cinsiyete ilgi duyma olarak tanımlanıyor.
Peki nedir biseksüellik?
Biseksüellik, birden fazla cinsiyete çekim duymak anlamına gelir. Kişinin hem kendi cinsiyetinden insanlara hem de diğer cinsiyetlere ilgi duyması şeklinde de tanımlanır. Biseksüellik, özellikle Avrupa’da şemsiye bir terim olarak kullanılıyor, bu eksende politikası yapılıyor. Bi+ şeklinde belirtiliyor; biseksüel, omniseksüel, poliseksüel, queer, hetero/homo flexible, bicurious, fluid (akışkan) ve bi/pan romantik, bisensual, bidyke hatta panseksüel de biseksüel şemsiyesinde yer alan multiseksüel kimlikler olarak tanımlanıyor, politikası bu çerçevede şekilleniyor.
*Burada yer alan bilgiler Kaos GL Derneği’nin yayınladığı “Bi+seksüeller Burada!” broşüründen alınmıştır. Broşürün tamamı için burayı ziyaret edebilirsiniz.
İlgili haber
Biseksüelliğe dair sorulara biseksüellerden yanıtlar
Etiketler: yaşam