26/07/2021 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs Derneği’nin Yaşlı LGBTİ+’lar İçin Kapsayıcı Hizmetler Kapsayıcı Merkezlerin Oluşturulması İçin Uygulama Kılavuzu”nda trans kapsayıcılığı nasıl ifade ediliyor?

“Bir kişinin cinsiyet kimliğine her koşulda saygı gösterilmeli” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Elif Öner

Yaşlı translar, kimlikleri veya cinsiyet ifadeleri üzerinden etiket ve mitlerle karşı karşıya. Peki, yaşlılara hizmet veren kurumda çalışıyor ya da bu kurumu yönetiyorsanız merkezinizde yaşlı transları kapsamak için nelere dikkat edebilirsiniz?

Yaşlılık alanında da faaliyet yürüten, LGBTİ+ toplumu ve aktivizmini güçlendirmeyi hedefleyen 17 Mayıs Derneği’nin “Yaşlı LGBTİ+’lar İçin Kapsayıcı Hizmetler Kapsayıcı Merkezlerin Oluşturulması İçin Uygulama Kılavuzu” kapsayıcılığın ipuçlarını veriyor.

“Örneğin, yaşlı transların birçoğu, hizmet sağlayıcılarının, genellikle kendi seçtikleri isimden başka bir isimle veya cinsiyet kimlikleriyle uyuşmayan bir kişi zamiriyle kendilerine hitap ettiğini bildirmektedir.

“Tanım “Trans” terimi, kişinin “atanmış cinsiyeti” (bazen “doğumda atanan cinsiyet” olarak adlandırılır) ile kişinin cinsiyet kimliği ve ifadesi arasındaki uyumsuzluğu tanımlamak için kullanılır. Örneğin, erkek fenotipi ile doğan translar, kişisel tarzları (giyim ve aksesuarlar) aracılığıyla, kendi isimlerini seçerek (örneğin Jack yerine Jane) ve insanlardan kendilerine seçtikleri kişi zamiriyle (örneğin İngilizce’de he/him yerine she/her olarak) seslenmelerini isteyerek cinsiyetlerini ifade etmeyi seçebilirler.

“Translar, bedensel özelliklerini cinsiyet kimlikleriyle uyumlu hale getirmek için hormon veya ameliyat gibi tıbbi müdahalelere baş vurabilir veya vurmayabilir. Bazı translar yasal yollarla adlarını ve ilgili belgelerini (örneğin sigorta belgeleri, Sosyal Güvenlik kartı ve ehliyet) değiştirtebilirler.

“Bir kişinin cinsiyet kimliğine her koşulda saygı gösterilmeli ve kişinin tıbbi müdahale ve/veya yasal isim değişikliğine gidip gitmediğine bakılmamalıdır. Kişinin bu tür yöntemlere başvuruda bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, bir kişinin cinsiyet kimliği her koşulda onurlandırılmalıdır.

“Translar, natrans lezbiyen, gey ve biseksüel akranlarına kıyasla daha yüksek düzeyde ayrımcılığa ve şiddete maruz kaldıkları için, gizlilik, açılma ve mahremiyet süreçleri önem arz eder. Birçok trans bedenlerinin, geçmişlerinin veya cinsiyetle ilgili diğer bilgilerinin çok kişisel ve özel olduğunu düşünür ve bu nedenle bazı soruları ofansif ve saldırgan bulabilir.

“Faydalanıcılara cinsiyet kimliğini sormadan önce, çalışanlar bu veriyi nasıl kullanmayı planladıkları üzerine dikkatlice düşünmelidir. Çalışanlar daha sonra faydalanıcıya bu bilgiyi nasıl kullanmayı düşündüklerini açıklamalıdır- bu da, faydalanıcının açılma ve açık olma isteğini artıracak bir uygulama teşkil edebilir.”

Translara dair en iyi uygulama örneklerine buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
2024