29/02/2016 | Yazar: Gözde Demirbilek

LGBTİ alanında çalışan bir derneğe ilk kez giderken çekinmemeniz gerekenlerin listesi aslında bir hayli uzun aslında. Bu listede ikinci ya da üçüncü gelişinizde ‘ya ben gelmeden önce aslında şöyle şeyler düşünmüştüm’ dediğinizde ortaya çıkan, aslında bunlardan neden çekinmemeniz gerektiğini anlatan bir liste hazırladık.

Bir LGBTİ derneğine giderken çekinmemeniz gereken 8 şey Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bir yere ilk defa giderken haklı olarak bazı çekincelerimiz oluyor. Konu LGBTİ dernekleri olduğunda ise, bu çekinceler daha spesifik ve çeşitli hâle gelebiliyor. Bu listede ikinci ya da üçüncü gelişinizde “ya ben gelmeden önce aslında şöyle şeyler düşünmüştüm” dediğinizde ortaya çıkan düşünceleri, aslında bunlardan neden çekinmemeniz gerektiğiyle birlikte anlattık. Keyifli okumalar! 

“Ya yanlış bir kelime kullanırsam”

En sık karşılaşılanlardan bir tanesi, genelde “yanlış bir şey söylersem kusura bakmayın, olur mu?” şeklinde kendini ortaya koyar. Neden kusura bakalım ki? Derneğe ilk kez gelmişsin, bilgi almak istiyorsun ya da kafanı kurcalayan bir şeyler var bu hareketle ilgili; öğrenmek ve yardımcı olmak isteyene kim neden kızsın! :) Zaten, derneklerde verilen danışmanlık hizmeti bilhassa da senin yanlış bildiğin “kelimeler” ya da durumlar varsa, bunları konuşmak için var.

“Gittiğimde dernektekiler beni de ‘öyle’ sanarlarsa”

Önce şu konuda bir anlaşalım, derneklerde kimse kimsenin kimliğini “sanma” ya da kişinin ifadesi dışında başka bir yolla belirlemez. Bu konuda anlaştıysak, kimsenin cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliğine yönelik bir açıklama getirmesine gerek olmadığının da altını çizelim. “Yani ben aslında heteroseksüelim de…” gibi bir cümleye sen kendinle ilgili cinsel kimliğinin merkezinde spesifik bir konudan konuşmuyorsak ya da bunları boş verelim, en basit hâliyle sen bunu paylaşmak istemiyorsan; bizim de bilmemize gerek yok. :)

“Dernekte bir tanıdığımla karşılaşırsam”

Az önce kimsenin kimseyi bir “şey” sanmadığını söylemiştik. Yani bir tanıdığınla karşılaşıyor olman senin kimliğinin “ifşası” anlamına gelmez. Öte yandan derneklerin “içinde bulunulması kötü yerler” olmadığının altını çizmekte fayda var. Bir LGBTİ derneğinde görülmekten utanacak değilsindir bence. Yine de karşılaşmak istemiyor olabilirsin, bunun için görüştüğün arkadaşımızı durumdan haberdar ederek danışma için uygun bir zaman ve alan talep edebilirsin.

“Orada konuştuğum kişi beni anlamazsa”

Nasıl bir beklentiyle geliyorsun bilmiyoruz, belki konuşmaya başlamadan neden geldiğini ve bir beklentin olup olmadığını belirtmende fayda olabilir. Konuştuğun kişinin seni anlamadığını ya da yanlış anladığını düşünüyorsan, bunu ifade edebilirsin. Danışmanınla hâlâ çözüme ulaşmadığını düşündüğün bir iletişim problemi yaşıyorsanız, pektabi ona başkasıyla görüşmenin mümkün olup olmadığını sorabilirsin. Böylece “tavşan dağa küsmüş, dağın haberi olmamış” gibi bir durumun içinde kimse kendini bulmamış olur.

“Üye olmak zorunda mıyım?”

DEĞİLSİN. J İlerleyen zamanlarda, kendin bunu talep edersen olabilirsin. Üye olmak istemiyor ama bir şeylerin ucundan tutmak istiyorsan, gönüllü de olabilirsin.

“Peki gönüllü olduğumda tüm boş vaktimi buraya ayırmam gerekirse”

Gönüllülük ilişkilerimizi, gönüllülerimize “görev dayatarak” ilerletmiyoruz işin açığı. Eğer sen bir konuda “ben buna yardımcı olabilirim” diyorsan ya da kurduğumuz iletişimde senin eğer bir etkinlikle ilgilenebileceğini düşündüysek yardımcı olma kısmını sana öneriyoruz; cevabın olumlu olursa kimse sana bir görev vermiyor sen sorumluluk üstlenmiş oluyorsun. 

“Etkinliklere sadece LGBTİ’ler katılıyodur, ya benden rahatsız olurlarsa”

Etkinliklerimiz genelde herkesin katılımına açık ve biz senin ya da başka bir katılanın ne olduğunu bilmiyoruz. Elimizde bir dedektör ile kapıdan girerken “kusura bakmayın gey değilsiniz, alamayız” gibi eleme yapmıyoruz. :) Sadece LGBTİ’lere açık etkinliklerimizde, etkinlik duyurusunda bunu muhakkak belirtiyoruz.

“Etkinlikte fotoğrafım çekilirse ve dolaşıma girerse”

Derneğin arşivi ve etkinliğin haberi için fotoğraf çekeceğimiz zaman, katılımcılara muhakkak haber veriyoruz. Fotoğrafta çıkmak istemeyen arkadaşları gözeterek bir çekim açısı belirliyoruz. Buna rağmen yayınlanan bir fotoğrafta siman tanınacak şekilde bulunduğunu fark edersen, mail atabilir ve gerekli işlemin yapılmasını talep edebilirsin.


Etiketler: yaşam
nefret