27/12/2023 | Yazar: Gözde Demirbilek

15 gündür yoğun bakımda olan Biricik Sultan aramızdan ayrıldı. Lubunyalar son yolculuğunda Biricik’i yalnız bırakmadı.

“Birbirimize ve cenazelerimize sahip çıkmaktan bir adım geride durmayacağız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

15 gündür yoğun bakımda olan Biricik Sultan, 26 Aralık Salı günü aramızdan ayrıldı. 

Son dönemlerinde İstanbul’da bir bakım evinde kalan 51 yaşındaki Biricik, Trans Misafirhanesi’nin kapanmasının ardından barınma sorunları yaşamış ve devlet eliyle yalnızlaştırılmıştı.

birbirimize-ve-cenazelerimize-sahip-cikmaktan-bir-adim-geride-durmayacagiz-1

İstanbul Onur Haftası ve Trans Onur Haftası, Biricik’in son yolculuğunda bir arada olmaya çağrı yaptı:

“Arkadaşımızın anısına sahip çıkıyor ve onu son yolculuğunda yalnız bırakmıyoruz. Her trans ölümü gibi Biricik’in ölümü de pek tabii politiktir! Transfobik sağlık sisteminin çürümüşlüğüne bizzat tanık olduk ve bunu ifşa ediyoruz. Biricik 15 gün yoğun bakımda kaldı ve kimse yakınlarına haber vermedi. Ancak öldüğünde trans bedenlerimize düşman bu sistem yine bir transın bedeninden kurtulmak için bizlere ulaştı ve ‘Almazsanız kimsesizler mezarlığına gömeceğiz’ diyebilme haddini kendinde görebildi. Gereken cevabı verdik ve ‘Kimsesiz değil dostları var’ diyebildik.

Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüzün kalmadığı gibi dayanışmadan, birbirimize ve cenazelerimize sahip çıkmaktan da bir adım geride durmayacağız. Bizlere güvenli iş kolları sunacakken bunu yapmayıp çalıştığımız çark caddelerimizi engellemenize, bakım vermeyi reddettiğiniz veya bizi uzaydan gelen birer cisim gibi hissettiren hastanelerinize ve de bizleri sığdıramadığınız cisheteroseksist ailelerinize rağmen buradayız, her birinizin suratına bakıyoruz! Translar, lubunlar; el ele, omuz omuza!”

Biricik’in cenazesi bugün (27 Aralık) Gazi Cemevi’nden kaldırıldı, Kilyos Mezarlığı’na defnedildi. Lubunyalar, yanına çok sevdiği sigarasını ve kutu kola bıraktı.

kaosGL.org olarak Biricik Sultan’ın yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.


Etiketler: yaşam
İstihdam