22/03/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Genç LGBTİ+ Akran Destek Grubu’nun buluşma yürütücülerinden Şimşek Yiğit Yücel ile “açılmayı” konuştuk.

“Birinin beni dikkatle dinlemesi bile iyi geliyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+ Akran Destek Grubu'nun buluşma yürütücülerinden Şimşek Yiğit Yücel ile “açılmayı” konuştuk.  

Genç LGBTİ+ Derneği, İzmir’de açılma toplantıları gerçekleştiriyor. LGBTİ+’ların bir araya geldiği ve deneyimlerini paylaştığı toplantıların ve Akran Destek Grubu’nun yürütücülerinden Şimşek Yiğit Yücel ile bir araya gelerek “açılmayı” konuştuk.

Güvenli alanlarımızı yaratıyoruz

Akran Destek Grubu’nu kurmaya nasıl karar verdiniz?

Gençlik derneği olarak akranların birbirlerinden deneyim ve fikir açısından faydalanabileceği bir grup kurmak aklımızdaydı. Geçtiğimiz yıl, SPoD’un gerçekleştirdiği eğitici eğitimine katıldıktan sonra hazırlıklara başladık.

2018’e Açılma Sohbetleri’ni başlatarak girdik. Bu hafta sonu, buluşmaların dördüncüsü gerçekleşecek.   

“Açılmanın” konuşulduğu bir buluşma neden önemli?

Açılma konusunda insanların konuşabileceği çok az insan var ve açılma toplantıları benzer deneyimleri yaşayan insanların bir araya gelmesini sağlıyor. İnsanlar, açılma ile ilgili kaygılarını ve düşüncelerini paylaşabilecekleri güvenli alanları zor inşa ediyor. LGBTİ+’ların kendilerini korkmadan ifade edebilecekleri bir alanın yaratılmış olması öncelikle çok kıymetli.

Açılmayı konuşurken sosyalleşme alanlarını da yaratıyor bu buluşmalar. Grup içi arkadaşlığın gelişiyor olması aynı zamanda örgütlenebilmeyi de sağlıyor.

Buluşmaya gelmek isteyenlerin niçin katılımcı formu doldurmasını talep ediyorsunuz?

Öncelikle buluşmayı yaptığımız yerin fizikî şartlarını, buluşmanın sağlıklı bir seyir izlemesi adına gözetmemiz gerektiği için gelecek kişi sayısını belirlememiz önemli oluyor. Buluşma salonunu ona göre düzenlemiş oluyoruz.

Katılımcı formundaki bazı kısımlar aynı zamanda gelecek kişinin beklentilerini de sorduğu için, herkesin gündemi belirlemekte eşit katılımı olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Buradan çıkarken insanlar “benim gündemim / sorunum hiç konuşulmadı” demesin diye formlardan bazı notlar alıyoruz. Bu iki sebeple form doldurmalarını talep ediyoruz.

Devam etmek istiyoruz

Buluşmaların sonrasında geri dönüşler alıyor musunuz?  

Evet, şimdiye kadar hep olumlu dönüşler aldık. Genelde “Kendimi daha iyi hissediyorum”, “Daha az yalnız hissediyorum”, “Duygusal paylaşım ortamı kendimi rahat hissetmemi sağladı”, “Birinin beni dikkatle dinlemesi bile anlaşıldığımı hissettiriyor” gibi dönüşler alıyoruz. Akran Destek Grubu’nun iyi hissettirdiğini duymak, bize (yürütücüler) de iyi geliyor.

Peki LGBTİ+’ların bu toplantıya katılmak için ne yapması gerekiyor?

Öncelikle, katılımcı formunun doldurulası bizim için önemli. Form, geldikten sonra yürütücüler olarak iletişime geçerek saat ve yer konusunda haberdar ediyoruz.

Her buluşma için ayrı form açıyoruz. Bu bir gelenin bir daha gelemeyeceği anlamına gelmiyor. Ayda iki kez gerçekleşen buluşmalarımıza dileyen her seferinde gelebilir. Devam etmek istemezse bırakabilir de. Tamamen katılımcının motivasyonuna bağlı.

Biz insanların açılabileceği güvenli alanlar yaratmak için bu toplantıları devam ettirmeyi çok istiyoruz. Devamlılığı için elimizden geleni yapacağız.

Bu Pazar (25 Mart) gerçekleşecek olan sohbete katılmak için katılımcı formunu buradan doldurabilirsiniz.


Etiketler: yaşam
İstihdam