09/05/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Bugün hangi özelliklerin bize arkadaşımızın gey olduğunu göstermeyeceğine bakacağız.

Birinin gey olduğunu anlayamamanın 6 yolu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün hangi özelliklerin bize arkadaşımızın gey olduğunu göstermeyeceğine bakacağız.

Arkadaşımın gey olduğunu nasıl anlarım, yürüyeceğim kişi gey mi değil mi bilmiyorum hangi göstergeler onun gey olduğunu gösterir vs. sorularının çok fazla ilgi gördüğünü görüyoruz ve arttırıyoruz: Bugün birinin gey olduğunu anlayamamanın 6 yoluna göz atacağız.

Küpe takması

Eh, en klişe olanla ile başlıyoruz. Yok bi’ kulağına takarsa olurmuş yok diğerine takarsa asla olmazmış. Kim anlatıyor size bunları? 2005’te yılında da değiliz, biraz yaratıcılık lütfen. Hızma ve piercing güncellemesi 2018 geldi, bu takıların hiçbiri bize arkadaşınızın gey olduğunu göstermez. 

Giyimi

İster kısa pantolon giysin ister altına beyaz ayakkabı içine beyaz ama siyah şeritli çorap çeksin, ister o çiçekli gömlekleri kendine dolasın, ister o gömleğin içine altın kolyesini taksın. Birinin gey olduğunu anlayamayız.

Çalıştığı yer

Bunu duymaya hazır olmadığınızın farkındayız ama evet arkadaşınızın, o giyim firmasında, alfabenin onuncu harfi & on altıncı harfi’de çalışması gey olduğunu göstermez. Bu yolun elinizden kayarak gitmesi üzücü olmalı, anlıyoruz ama ne buradan giyinmesi ne de burada çalışması vesilesiyle gey olduğunu anlayamayız.

Eurovision izlemesi

Yine altın yollarınızdan birinin elinizden gittiğini görüyor gibiyiz. Kendinizi hemen bırakmayın. Dirayetli olun. Arkadaşınızın Eurovision izlemesinden gey olduğunu anlayamayız.

Facebook’ta gökkuşağı çerçeveli profil resmi

Üzülerek söylememiz lazım. Bilip bilmeden bir dönem herkesin kullandığı, fotoğrafın üzerine yarı saydam gökkuşağı çekilmiş profiller bize kimsenin gey olduğunu anlatmaz. Bir dönem büyük bir kitlenin “ben değil arkadaşım”, “aman çok iyi insanlar çok neşeliler biz var ya Gezi’de de beraberdik” diyerek kendini bu çerçeveyle kampanyada “destekçi” olarak var ettiğini hatırlamakta fayda var.

Ortak arkadaşlarımız hep lubunya…

Facebook buglarının bir diğeri de ortak arkadaş kısmı. “Bana ortak arkadaşını söyle sana gey olduğunu söyleyeyim” diye bir şey ne yazık ki yok. Belki LGBTİ+ hareketine gönül vermiştir, belki sadece gelip giden “destekçi”dir. Yine anlayamayız.

Nedir bu anlamak?

Bu özelliklere sahip olsun ya da olmasın geyler, geydir. Cinsel yönelimler ve cinsiyet kimlikleri, kişiye bakarak “anlaşılmaz.” Kişi bunu beyan ediyorsa söz edilebilir.

Kişinin; dış görünüşü, dünya görüşü, ilişkilenme biçimi, mizacı, ekonomik düzeyi ve aklımıza gelebilecek herhangi bir özelliği ne olursa olsun; cinsel yönelimini simgelemez, ifşa etmez ya da bu yönelimle ilgili “ipucu” vermez. Bu özelliklere sahip olmak gibi olmamak da kişinin beyanını sorgulanabilir bir hâle getirmez.

Görünür olanın stereotip olarak karşımıza çıktığı toplumda, geylik tek çeşit değildir. Bir erkek olarak erkeklerle ilişkileniyor olmak, karakteristik bir özellik ya da sergilenecek bir performans atamaz.

Bu özelliklerin tümü “geyler için yanlıştır” diyemeyiz ama bu ifadeler “tüm geyleri tanımlayamaz çünkü geylik bir çeşit değil” demek mümkün.


Etiketler: yaşam
İstihdam