11/01/2022 | Yazar: Selma Koçak

Hükümet, LGBTQ+ hakları konusunda adımlar attığını iddia etse de translara saldırmaya devam ediyor.

Birleşik Krallık’ta sodomi mahkumiyetlerine ‘af’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

James Factora’nın them.us için kaleme aldığı yazıyı Selma Koçak Türkçeleştirdi.

Birleşik Krallık’ta pek çok kişi yakında rızaya dayalı eşcinsel ilişki nedeniyle, önceden yürürlükte olan ancak şu anda kaldırılmış yasaya göre aldıkları cezaların kayıtlarını sildirebilecek. Ulusal güvenliği gözeten İngiltere İçişleri Bakanlığı, Salı günü yaptığı açıklamada, Polis, Suç, Cezalandırma ve Mahkemeler konusunda yapılan yasa tasarısında af içeriğinin, uygun kişileri de kapsayacak şekilde, genişletileceğini duyurdu. Bu bağlamda, birçoğu asırlar öncesinden kalma ve yürürlükten kaldırılmış çeşitli eşcinsel karşıtı yasalardan herhangi biri kapsamında hüküm giyen herkes, suç kaydını sildirmek için başvurabilecek.

2017 yılında çıkarılan ve adını eşcinsel olduğu için hadım edilen matematikçiden alan Turing Yasası’nın genişletilmesi anlamına gelen bu duyuruya göre rızaya dayalı eşcinsel ilişkiden hüküm giymiş olanlar da aftan yararlanacak. Ancak yalnızca dokuz eski suçu ele alması, Pink News’e göre  “anal seks ve erkekler arasındaki uygunsuz durumlar gibi yürürlükten kaldırılmış suçlara fazlasıyla odaklanması”, dolayısıyla dar kapsamlı olması nedeniyle ağır bir şekilde eleştirildi. Yapılan değişiklik ile bu kategori önemli oranda genişleyecek olsa bile, cinsel eylemin güncel yasalara göre yeni bir suç oluşturmaması ve ilgililerin 16 yaşında ya da daha büyük olmaları gerekiyor.

Lordlar Kamarası üyesi ve İngiltere LGBTQ+ hakları savunuculuk örgütü Stonewall’un kurucu ortaklarından olan Michael Cashman, haberi, Pazartesi günü Twitter’dan kutladı. Cashman, Lordlar Kamarası üyelerinden Alistair Cooke ve Leeds Üniversitesi Sosyal Bilimler Dekanı Prof. Paul Johnson ile birlikte altı yıldır af kapsamının genişletilmesi için kampanya yürütüyor.

Cashman attığı tweette: “İngiltere çok yanlış yaptı; nihayet  itibarlar iade edilebilir ve hayatlar canlanabilir. Ancak daha yapılacak çok şey var.” dedi.

İngiltere İçişleri Bakanı ve Muhafazakâr Parti üyesi Priti Patel ise Pink News’e verdiği demeçte: “Suçların kaldırıldığı bir yerde, eşcinsel çiftler arasındaki rızaya dayalı cinsel ilişki nedeniyle giyilen hükümlerin de elbette yok sayılması gerekiyordu.” dedi  ve şöyle devam etti:

“Af ve yok sayma tasarısının genişletilmesinin, geçmişteki yanlışları düzeltecek bir şekilde devam etmesini ve LGBT+ toplumu üyelerine, İngiltere’nin, ev olarak benimseyebilecekleri, dünyadaki en güvenli yerlerden biri olduğu güvencesini vermesini umuyorum.”

Ancak İngiltere translar için güvenli bir yer olmaktan oldukça uzak. Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği’nin Avrupa Bölgesi, 2020 yılının Şubat ayında İngiltere’deki transların durumuyla ilgili “aşırı endişe / risk” durumunu ifade eden bir rapor yayımladı. Örgüt; J. K. Rowling gibi etkili figürlerin de dahil olduğu medya düşmanlığını, nefret suçlarındaki artışı ve trans haklarına yönelik bir dizi yasal ve hukuki saldırıyı örnek gösterdi.  

Transfobideki artış, İngiltere’deki transları tehdit ediyor

ILGA-Avrupa’nın yayınladığı yeni bir raporda da son mahkeme kararları ve trans karşıtı nefret suçlarındaki  artış bağlamında “aşırı endişe / risk” durumu olduğu ifade ediliyor.

Yakın zamanda bozulan bir Yüksek Mahkeme kararı ise çocukların, 10 aydır, hayat kurtaran ergenlik engelleyicilere erişimini yasaklıyor. ILGA’nın raporunun yayınlanmasından sonra durum daha da vahimleşti, Nisan ayında LGBT Danışma Paneli aniden dağıldı. Mayıs ayında, İngiltere Kadın ve Eşitlik Bakanı Liz Truss, Panel’in büyük olasılıkla transların cinsiyetlerini yasal olarak değiştirmek için hangi cinsiyete geçeceklerini kendilerinin belirleyebilmeleri konusunda bir anlaşmazlık nedeniyle dağılmış olabileceğini açıkladı.  Şu anda İngiltere Hükümeti, cinsiyet disforisi tanısının bir belgesini, iki yıldır geçmek istediği cinsiyete uygun bir yaşam sürdüğünün “kanıt”ını istiyor ancak geçen yılın Mayıs ayında başvuru ücretini 140 pounddan 5 pounda düşürdü.

LGBTQ’lar için İngiltere’nin sözde “güvenliliğini” öven Patel, bizzat kendisi, eşcinsel evlilik aleyhinde oy kullanmıştı ve polise trans kadınların işlediği suçların, kadın suç istatistiklerine işlenmesinin durdurulması emrini vermişti. İkincisi tam bir rezillik, bu aynı zamanda trans kadınların mağdur olduğu – ki bu istatistiksel olarak çok daha olasıdır – suç verilerinin gelecekte potansiyel olarak çarpıtılabileceği anlamına geliyor.

Eşcinsellikle ilgili geçmişte verilen hükümlerin affedilmesini teklif etmek güzel bir jest olsa da, bu kadar: yalnızca bir jest. Maalesef İngiltere’deki LGBTQ+’lar için, özellikle de translar için durum ve gidişat çok çirkin.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam