08/09/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Birleşik Krallık’taki LGBT’lerin beşte birinden fazlası geçtiğimiz 12 ayda cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğinden dolayı sözlü ya da fiziksel saldırıya uğradı.

Birleşik Krallık’ta LGBT’lere saldırılarda yüzde 80 artış! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Stonewall Vakfı’nın araştırmasına göre Birleşik Krallık’taki LGBT’lerin beşte birinden fazlası geçtiğimiz 12 ayda cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğinden dolayı sözlü ya da fiziksel saldırıya uğradı.

Stonewall Vakfı, Birleşik Krallık’ta LGBT’lere dönük şiddete ilişkin araştırma sonuçlarını paylaştı. YouGov anket sistemiyle yürütülen araştırmaya 5 binden fazla LGBT kişi katıldı.

Araştırma sonuçları, LGBT’lerin beşte birinden fazlası geçtiğimiz 12 ayda cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğinden dolayı sözlü ya da fiziksel saldırıya uğradığını gösteriyor.

LGBT’lere dönük saldırılar barlardan restoranlara birçok mekanda ve ev arama süreçlerinden kamu hizmetlerine erişimde birçok durumda gerçekleşebiliyor.

Stonewall Vakfı, LGBT’lere dönük saldırıların geçtiğimiz dört yıla göre yüzde 80 artış gösterdiğini söylüyor.

Nefret suçlarındaki bu şaşırtıcı artışa rağmen, birçok suç polise rapor edilmiyor. Araştırma, nefret suçuna maruz kalan LGBT’lerin beşte dördünün yaşadıklarını polise bildirmediğini ortaya koyuyor.

Türkiye’deki duruma ilişkin araştırma sürüyor!

Öte yandan; Kaos GL Derneği, 2017 yılında Türkiye’de işlenen homofobi ve transfobi temelli nefret suçlarını izlemek için bir araştırma yürütüyor. Araştırma, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslere (LGBTİ) dönük insan hakları ihlallerinin raporlanması için kullanılacak.

Araştırma sonucunda elde edilen bilgiler analiz edilerek cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli nefret suçlarına dair 2017 yılı raporu hazırlanacak. Rapor, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile paylaşılarak Türkiye için her bakımdan yeterli bir nefret suçları mevzuatı ve politikası geliştirilmesi için harcanan çabalara katkıda bulunacak.

Bu yıl İstanbul Onur Yürüyüşü’nde LGBTİ aktivistleri polis saldırısına uğradı ve gözaltına alınan aktivistler ters kelepçe işkencesine maruz kaldı. Ayrıca polisin keyfi bir şekilde kimin hangi sokağa gireceğine karar vermesi, Alperenler’le LGBTİ aktivistlerinin aynı araçta bekletilmeleri gibi birçok hak ihlali yaşandı. Bu ve benzeri hak ihlallerine maruz kaldıysanız ya da tanığıysanız araştırmaya katılabilir, yaşadığınız hak ihlallerini raporlaştırabilirsiniz.

Araştırmaya katılmak için tıklayınız.

Türkiye’de durum ne?

Kaos GL Derneği’nin 2016 yılına ait “Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu” geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Online haline şuradan ulaşabileceğiniz raporda 2016 yılı boyunca LGBTİ+’ların yaşadığı insan hakları ihlallerine dair çarpıcı veriler yer alıyor.

Raporda öne çıkan sonuçlardan birisi, en çok saldırıların okullarda gerçekleşmesi. Rapora göre 2016 yılında da homofobi veya transfobiye dayalı nefret suçlarının büyük kısmı okulda, evde, evin civarında, toplu taşıma araçlarında veya duraklarında, kafe ve barlarda, sokakta veya diğer kamusal alanlarda işlendi.

Çalışmayla açığa çıkan bir diğer nokta ise Birleşik Krallık’taki duruma benzer şekilde mağdurların büyük bir çoğunluğunun polise gitmemiş olması. 390 ihlalden 75’i cinayete teşebbüs, fiziksel şiddet, silahla yaralama, tecavüz veya diğer cinsel saldırıları içerecek biçimdeki fiili saldırılar olarak gerçekleşti. Bu suçları içeren toplam 58 vakadan sadece 8’i polise bildirildi.

Rapora ulaşmak için tıklayınız.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam