04/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Birleşmiş Milletler Rusya’nın LGBTİ+ yasaklarını kınadı. BM uzmanların hazırladığı raporda Moskova ve Saint Petersburg’da LGBTİ+ mekanlarının hedef alındığı ifade edildi.

Birleşmiş Milletler, Rusya’nın LGBTİ+ yasaklarını kınadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları Rusya Yüksek Mahkemesi’nin “uluslararası LGBTİ+ hareketi ve onun yapısal birimlerini” “aşırılıkçı” olarak tanımlayan yakın tarihli kararını kınadı. Söz konusu karar kamuya açık tüm LGBTİ+ etkinliklerini ve örgütlerini fiilen yasaklıyor. Ayrıca; Rus Ceza Kanunu “aşırılıkçı” tanımlanan örgütlere katılmaktan ve bu örgütleri finanse etmekten hüküm giyenler için 12 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

BM Özel Raportörü Mariana Katzarova ve diğer uzmanlar Yüksek Mahkeme kararının Rusya'nın insan haklarını savunma ve koruma yükümlülüklerine ilişkin uzaklaştırıcı etkisinin altını çizdi. Uzmanlar, 4 Aralık 2023'te resmi bir mektup göndererek, LGBTİ+’lara yönelik devlet onaylı insan hakları ihlallerinin rahatsız ediciliğini dile getirerek Rusya Federasyonu'na endişelerini acilen dile getirmişlerdi.

TIKLAYIN-BM bağımsız uzmanlarından LGBT hareketini yasaklayan Rusya’ya mektup

Yüksek Mahkeme kararı gerekçe gösterilerek mekan kapatıldı

Starobserver’in haberine göre; BM uzmanlarının hazırladığı raporda kolluk kuvvetleri tarafından 2 ve 3 Aralık tarihlerinde Moskova ve Saint Petersburg'da barlar ve kulüpler de dahil olmak üzere LGBTİ+ topluluğunun uğrak mekanlarını hedef alan baskınlara yer verildi. Raporda yer alan bir örnekte, Rusya’daki bir mekân Yüksek Mahkeme'nin son kararına atıfta bulunarak ve polis memurlarının tehditlerini gerekçe göstererek kira sözleşmesini feshetmeye karar verdi.

BM uzmanları, bu eylemlerin Rus LGBTİ+ topluluğuna gözdağı verme ve korku aşılamaya yönelik kasıtlı bir girişim olduğunu vurguladı. Ayrıca, uzmanlar Rusya'da LGBTİ+ haklarını korumak için çalışan insan hakları savunucularının ve örgütlerin, yaklaşan cezai kovuşturma tehdidi nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldıklarını da dikkat çekti. 

TIKLAYIN-Af Örgütü: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak

2022’de 255 kişi “aşırılık”tan suçlandı

Rus insan hakları örgütü SOVA Center'ın verilerine atıfta bulunan raporda, 2022'de 255 kişinin uygun gerekçeler olmaksızın "aşırılık" veya bağlantılı suçlarla suçlandığı belirtildi. BM uzmanları, Yüksek Mahkeme'nin kararını Rusya'daki LGBTİ+’lara yönelik insan hakları güvencelerine yönelik daha geniş bir dizi yasal saldırının parçası olarak tanımladı.

Uzmanlar, Rusya'yı uluslararası insan hakları taahhütlerini yerine getirmeye ve kendi sınırları içindeki LGBTİ+ topluluğunun haklarını korumaya çağırdı.


Etiketler: insan hakları, siyaset, dünyadan
İstihdam